Hlavní obsah

Austrálii zasáhly dvě silné bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane
Aktualizováno

Dvě velké bouře zasáhly v pátek sever a severovýchod Austrálie. Silný vítr v některých oblastech přerušil dodávky elektřiny a vynutil si evakuaci obyvatel v pobřežních regionech, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře u australského města YeppoonVideo: Reuters

 
Článek

Velké škody očekávají úřady především u cyklónu Marcia. Ten u pobřeží dosahoval nejvyššího pátého stupně, při přechodu na pevninu ale jeho síla klesla na kategorii tři. Meteorologové přesto varují před vydatným deštěm a vysokými přílivovými vlnami.

Cyklón Marcia udeřil na lidnaté východní pobřeží v oblasti zálivu Shoalwater Bay ve státě Queensland.

Cyklón čtvrtého stupně Lam pak zasáhl málo lidnaté severní pobřeží. Jsou hlášeny první škody, ale nikdo nebyl zatím vážně zraněn.

"Je pravděpodobné, že budou velké škody u střech i celých budov. Nebezpečné budou létající trosky ve vzduchu, budou velké výpadky elektřiny," řekl ráno na začátku pohybu bouře Marcia nad pevninou představitel meteorologické služby Sam Campbell.

Tisíce lidí bez elektřiny

Krátce poté byly hlášeny první povodně v důsledku lijáků a spadané stromy v důsledku vichrů o síle až 295 kilometrů v hodině.

Foto: NASA, ČTK/AP

Cyklon Marcia na satelitním snímku

Vážné problémy byly předvídány hlavně v oblasti města Yeppoon, kde žije na 16 000 obyvatel, ale živel nakonec prošel vedle města, kde přesto zůstaly tisíce lidí bez elektřiny a více domů bylo poškozeno. Lidé z okolí města a blízkého pobřeží byli evakuováni, ostatním bylo doporučeno se zabednit doma.

Do pohotovosti byly uvedeny veškeré zdravotní a další záchranné služby, řekla premiérka Queenslandu Anna Palaszczuková. Vyzvala tamních 80 000 obyvatel, aby zůstali doma, než se bouře přežene.

Také cyklón Lam již zeslábl, ale předtím zpřetrhal elektrické vedení, porážel stromy a poškozoval obydlí na severním území s hlavním městem Darwinem. Velitel místní policie Bruce Porter ale ujistil, že nikdo nebyl vážně zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám