Hlavní obsah

Případů eboly v Africe ubývá, přibývá ale útoků na lékaře

Konakry

V západní Africe přibylo v týdnu do 15. února 128 nových případů eboly. Jde o první pokles v počtu nově nakažených za poslední tři týdny. Kvůli odporu, se kterým se v některých oblastech setkávají zdravotníci, se nicméně i nadále nedaří epidemii zastavit, uvedla ve své nejnovější zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zdravotník v ochranném plášti v Sieře Leone

Článek

Guinea hlásí 52 nových případů, Sierra Leone 74, z toho 45 v metropoli Freetownu. I když jsou údaje o počtu nakažených povzbudivé, zdravotníci musí i nadále čelit velkým výzvám, sdělila WHO.

"V každé z těchto tří zemí došlo ve srovnání s předchozím týdnem k nárůstu počtu bezpečnostních incidentů souvisejících s odpovědí na epidemii eboly," dodala organizace s tím, že dochází zejména k výhrůžkám a násilí proti zdravotnickému personálu.

V Guineji bylo odsouzeno 23 lidí, kteří se dopustili násilných činů proti zdravotníkům nebo ve zdravotnických centrech, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ministerstva spravedlnosti. Odsouzení dostali tresty ve výši od šesti měsíců do jednoho roku.

Epidemie smrtící eboly si dosud vyžádala životy 9365 osob z celkového počtu 23.218 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám