Hlavní obsah

Radikálové z Boko Haram rozšiřují útoky, poprvé vraždili v Čadu

– Ndjamena

Islamisté z nigerijské skupiny Boko Haram poprvé zaútočili na území Čadu. V noci na pátek se přeplavili na člunech do vesnice na břehu Čadského jezera a zabili deset lidí. S odvoláním na svědky to oznámila agentura Reuters. Podle pozdější zprávy agentury AFP zabili její členové při dvou oddělených atentátech 21 lidí na severovýchodě Nigérie.

Foto: ČTK/AP

Nigerijští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Čadská policie oznámila, že vesnici na čadské straně jezera napadlo asi 30 bojovníků Boko Haram. Než se vojákům podařilo je zatlačit zpět, zapalovali domy.

Z Nigérie jsou útoky hlášeny ze dvou míst státu Borno. Jeden svědek agentuře AFP řekl, že ve vesnici Akida radikálové pozabíjeli 12 lidí a v Mbutě devět dalších.

Útoky se odehrály ve čtvrtek, ale zpráva o nich se dostala k agentuře až nyní. Útočníci v obou vesnicích také ničili domy a obchody. Útoky Boko Haram vyhnaly z domovů tisíce obyvatel vesnice a měst na severovýchodě Nigérie.

Boko Haram působí hlavně v Nigérii, ale v poslední době ohrožuje také obyvatele pohraničních oblastí sousedních zemí. Cílem skupiny je vytvořit v oblasti Čadského jezera stát fungující podle islámského práva. O jezero se dělí Nigérie, Čad, Kamerun a Niger. Tyto země hodlají proti islamistům postavit společný kontingent o síle 8700 mužů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám