Hlavní obsah

Zničte nepřítele do posledního muže! KLDR představila novou kolekci politických sloganů

Pchjongjang

Severokorejská komunistická vláda ve čtvrtek zveřejnila 310 nových politických sloganů, jimiž občany vybízí k pěstování voňavých jablek či zeleniny ve sklenících, k útočnému pojetí sportů i k oslavě vládnoucí dynastie Kimů. Jako obvykle nechybí ani zdůraznění nutnosti skoncovat s „americkou imperialistickou špínou“, píše agentura AFP.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejci demonstrují proti americkým imperialistům. Ilustrační snímek

Článek

Severokorejci jsou na nekonečný proud propagandistických hesel zvyklí od narození. Seznam plný vět zakončených vykřičníkem, který dnes publikovala oficiální tisková agentura KCNA, sestavila vládnoucí Korejská strana práce k 70. výročí svého založení a k 70. výročí osvobození Korejského poloostrova od japonské nadvlády.

„Ať se ovoce jen hrne a jeho sladká vůně prodchne vzduch nad záplavou jabloní na úpatí průsmyku Čchol!“, „Nechť se naše země změní v zemi hub!“, „Pěstujte hojně zeleninu ve sklenících!“, povzbuzují Severokorejce zemědělské slogany.

Právě tento oddíl ale možná nejvíce odhaluje problémy země, když zdůrazňuje naléhavou potřebu zvýšit produkci, aby „byly vyřešeny problémy lidí s obživou a aby se zlepšila jejich strava“, podotýká agentura AFP.

Útočné pojetí sportu

Další hesla se týkají vojenské síly země, hospodářství, vědy a technologie, vzdělání, umění a sportu. „Sportovní zápasy hrajte útočně!“ žádá po Severokorejcích vládnoucí strana.

Nejdelší sekce sloganů se ovšem týká chvály zesnulých někdejších vůdců KLDR Kim Ir-sena a Kim Čong-ila a výzev k věrnosti stávající hlavě státu Kim Čong-unovi.

Slogany přitom navozují stále vedením udržované zdání, že občané Severní Koreje se musejí všemi silami bránit před intrikujícími nepřáteli - v čele se Spojenými státy - kteří připravují invazi a zotročení KLDR, píše agentura AFP.

„Jestli se nepřítel odváží napadnout naši zemi, zničte ho do posledního muže!“ hlásá jeden z apelů ve vojenské sekci. V ní je také zahrnuta výzva pro manželky vojáků, aby „byly spolehlivými pomocnicemi svých mužů“.

Slogany musejí znát zpaměti

„Valila se na nás nepřetržitá lavina sloganů,“ vzpomíná severokorejský uprchlík Ri Min-pok, který utekl z KLDR před 14 lety a nyní žije v Jižní Koreji.

„Museli jsme se jich mnoho učit nazpaměť, abychom dávali najevo věrnost režimu, ale pomalu ty slogany ztrácely pro všechny lidi význam, zvlášť po hladomoru v 90. letech,“ konstatoval 57letý Ri.

„Kupříkladu ten slogan o zelenině a sklenících se opakuje již desítky let. Problém je, že tenkrát nikdo neměl materiál, aby si je postavil, ani palivo na jejich vytápění,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám