Hlavní obsah

V Sieře Leone vypláceli falešné zdravotníky bojující s ebolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Freetown/Washington

Tisíce falešných jmen odhalila sierraleonská vláda na seznamu lidí, kterým vyplácela mzdy za pomoc v boji s epidemií eboly. Problém s takzvanými mrtvými dušemi a všudypřítomná korupce podle agentury Reuters výrazně snížily efektivitu opatření proti šíření zákeřné nemoci, kterou se jen v Sieře Leone nakazilo více než 10 000 lidí.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci ve Freetownu převážejí pacienta.

Článek

„Někteří obyvatelé Sierry Leone si mysleli, že je v době krize pravý čas na to, aby si přivydělali,” uvedl mluvčí vlády Abdulai Bayraytay. „Antikorupční komise už je identifikovala. Byli obviněni a jejich případy se vyšetřují,” dodal.

Vláda podle Bayraytaye už prověřila více než 95 procent jmen na výplatních listinách. Kolik mrtvých duší však vyřadila, odmítl sdělit. Loni ale jeden z vládních úředníků odhadl jejich počet na 6000.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sierraleonské úřady kvůli podezření z podvodů v minulosti už několikrát výplatu mezd pracovníkům ve zdravotnictví pozastavily. Nedokázaly odlišit osoby, které skutečně pomáhaly se zvládáním epidemie včetně řidičů sanitek a hrobníků, od těch falešných. Zpoždění výplat vyvolalo několik stávek, během nichž se pacientům nedostávalo potřebné péče. Nakažlivá mrtvá těla zůstávala nepohřbená.

Američané odcházejí

Spojené státy stáhnou do konce dubna ze západní Afriky téměř všechny své vojáky, kteří pomáhali v boji s epidemií eboly. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům.

Původně bylo v západní Africe 2800 příslušníků americké armády, část z nich se už ale vrátila zpět do vlasti. Ze stávajících 1300 jich odejde 1200. V ebolou postižené oblasti se soustředili na logistickou podporu, školení zdravotnického personálu a stavbu nemocničních zařízení.

Výzva státníků

K vypracování zprávy o možnostech urychlení a lepší koordinace světového boje proti katastrofální nemoci vyzvala generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna německá kancléřka Angela Merkelová, norská premiérka Erna Solbergová a ghanský prezident John Mahama. V dopise, který byl předán v úterý, konstatují, že počet případů nákazy ve všech třech nejpostiženějších zemích klesá, ale varovali, že není možné podléhat „uspokojení”. Zdůraznili, že epidemie odhalila „slabost” mezinárodní krizové reakce.

Nejhorší epidemie eboly v dějinách si vyžádala přes 9000 obětí. Virem způsobujícím krvácivou horečku se v Sieře Leone, Libérii a Guineji už nakazilo nejméně 22 500 lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO), která byla kritizována za pomalou reakci na epidemii, varuje, že úplné vymýcení nákazy bude ještě velmi obtížné.

Reklama

Související témata:

Související články

Pacient nula: Ebolu spustil dvouletý Emile

Dvouletého chlapce Emileho, který si hrál v dutém stromě, v němž žili infikovaní netopýři, označili vědci za pacienta nula, tedy toho, kdo před rokem rozšířil...

Ebola v západní Africe je na ústupu

Počet nových případů nákazy ebolou ve třech nejhůře postižených západoafrických zemí klesá. S odkazem na týdenní hodnocení Světové zdravotnické organizace...

Výběr článků

Načítám