Hlavní obsah

Čína popravila mafiánského uhlobarona a čtyři jeho komplice

– Peking

V Číně popravili podnikatele a uhlobarona Liou Chana, který dříve stál v čele mocného s´čchuanského holdingu Hanlong Group. K hrdelnímu trestu byl odsouzen loni v květnu „za mafiánské zločiny a vraždy“. Popraven byl i jeho mladší bratr a tři další lidé spojení se společnosti Hanlong, uvedla agentura Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uhlobaron Liou Chan na záběrech z loňského srpnaVideo: Reuters

 
Článek

Soukromý holding Hanlong podnikal v oblastech těžby uhlí, telekomunikací a chemického průmyslu. Podle rozsudku ale vůdčí společnost v oblasti nezákonně ovládla herny ve městě Kung-chan. Její činnost podle rozsudku vážně poškodila ekonomiku oblasti a narušila sociální pořádek, protože tyranizovala místní občany.

V případu bylo  stíháno 36 osob.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: China Stringer Network, Reuters

Liu Chaan na archivní fotografii

Poprava může souviset s tažením proti bývalému šéfovi vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchangovi, který byl odstaven kvůli podezření z korupce. Čou není v případu přímo jmenován, ale deník South China Morning Post uvedl, že se bohatý a mocný Liou (kdysi 230. nejbohatší Číňan) se znal dobře s jeho synem. V loňském rozsudku také stojí, že Hanlong mohl svou činnost vykonávat díky shovívavosti úřadů, které ho kryly.

Čína se už několik let snaží vypořádat s rozbujelou korupcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám