Hlavní obsah

Boko Haram plánuje využívat k atentátům po dětech i zvířata

– Abuja

Nigerijská teroristická skupina Boko Haram, která se na severovýchodě země a v okolních státech snaží vybudovat chalífát, plánuje k atentátům využívat ještě více dětí a také domácí zvířata. Informoval o tom v pátek britský deník The Telegraph s odvoláním na místní tajné služby.

Foto: Reuters

Pyrotechnici na místě atentátu Boko Haram

Článek

Radikální muslimská skupina Boko Haram, která ovládá území o rozloze Belgie, plánuje ještě častěji útočit na civilní cíle jako tržiště, restaurace, banky a modlitebny. K zaručení většího úspěchu chtějí využít jako nosičů náloží domácí zvířata, zejména ovce, krávy, osly a kozy.

Sebevražednými atentátníky by se měly častěji stávat také děti převlečené za obchodníky a pouliční řemeslníky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí vlády pověřený otázkami bezpečnosti na severovýchodě země Mike Omeri vyzval obyvatele k větší obezřetnosti v souvislosti s novými poznatky: „Osoby, které chovají kozy a krávy, by je ve svém vlastním zájmu měly co nejlépe střežit, jinak bezpečnostní složky zasáhnou.”

Oznámil také, že armáda v následujících týdnech chystá rozsáhlou bezpečnostní operaci ve státech Borno, Yobe a Adamawa, kde Boko Haram působí.

Na twitterovém účtu, který využívá skupina Boko Haram od půlky ledna, se nedávno objevila fotografie desetiletých dětí cvičících s kalašnikovy s doprovodným textem „malé šelmy... generace dobyvatelů a vítězů”. Před několika týdny zabil desetiletý sebevražedný atentátník ve městě Maiduguri 19 lidí.

Volby se neodloží

Kvůli napjaté situaci se uvažovalo o odložení voleb naplánovaných na 14. únor. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan o této možnosti jednal s guvernéry států a dalšími představiteli, volební komise však trvá na konání voleb v plánovaném termínu. Spekulace o odložení voleb vyvolávají nepokoje.

Vzhledem k blížícím se volbám se policie obává útoků na předvolební shromáždění. Jeden takový se odehrál v pondělí ve městě Gombe krátce poté, co místo opustil prezident Jonathan. Zahynula jedna osoba a 18 dalších bylo zraněno.

Boko Haram už útočí v sousedních zemích. Čadská armáda už do Nigérie vyslala své jednotky a údajně zabila desítky vzbouřenců. Příští pondělí by měl o vyslání svých vojáků hlasovat také parlament v Nigeru. Africká unie plánuje vyslat do Nigérie 7500 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám