Hlavní obsah

Zemanův „superholokaust” upoutal pozornost médií v Izraeli i Indii

Praha

Prezident Miloš Zeman zaujal svými úterními výroky o hrozícím superholokaustu a nutnosti mezinárodní ozbrojené akce proti takzvanému Islámskému státu zahraniční média. Citují ho světové agentury, izraelské servery nebo média v Libanonu a v Indii.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holokaustu.

Článek

Zeman v úterý na pražské konferenci k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi vyzval ke sjednocené ozbrojené akci proti teroristům pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Islámský stát má podle něj stejnou povahu jako nacistické Německo počátkem 30. let. Prezident řekl, že hrozí superholokaust se stovkami milionů mrtvých. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho slova zaznamenala ve svých zprávách k výročí holokaustu i zahraniční média v čele se světovými tiskovými agenturami, z nichž tyto informace převzala řada zpravodajských serverů.

Například americká stanice ABC News cituje Zemanova slova, že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje, výrok o superholokaustu i přirovnání Islámského státu k nacistickému Německu ve 30. letech minulého století.

Totéž učinila německá agentura DPA a globální Reuters. Ta ale zdůraznila, že Zeman "neřídí každodenní zahraniční politiku" své země.

V Indii zaujala i reakce Zaorálka

Nejčastěji v úterý média ve světě přebírají alespoň zmínky o Zemanově projevu od francouzské agentury AFP, která ve své zprávě vyzdvihuje Zemanovo varování, že nový holokaust by nepostihl jen milióny židů, ale "zahrne příslušníky celé řady vyznání, ateisty a dokonce i muslimy".

Citace pasáže o superholokaustu od AFP přebírají servery jako je izraelský The Times of Israel, libanonský The Daily Star, malajsijský Malay Mail Online nebo indický Zee News.

Ten navíc dává prostor i reakci českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který označil za nesmysl prezidentův návrh na mezinárodní ozbrojenou akci s tím, že je na muslimech a zvláště Arabech, aby se bránili islamistické ideologii. [celá zpráva]

Přední izraelský deník The Jerusalem Post citoval slova o superholokaustu a srovnání Islámského státu s nacistickým Německem ve svém článku informujícím o nejnovějších výzvách IS k dalším teroristickým útokům na Západě.

Prestižní americký ekonomický časopis BusinessWeek ve své zprávě o Zemanově výzvě k ozbrojené akci proti teroristickým skupinám přináší také informaci, že by se takového útoku měli zúčastnit stálí členové Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám