Hlavní obsah

Severokorejský uprchlík svou lží nahrál KLDR na smeč

Pchjongjang New York

Severokorejská vláda se v úterý ohradila proti snahám OSN postavit zemi před mezinárodní trestní soud v Haagu za zločiny proti lidskosti. Podle něj by od toho měla upustit, protože se jeden z klíčových svědků, Sin Tong-hjuk, přiznal, že si ve své knize Útěk z Tábora 14 vymýšlel.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Sin Tong-hjuk na snímku z února 2013

Článek

Podle webové stránky Uriminzokkiri, kterou spravuje severokorejská vláda, musí „být prohlášena za neplatná” všechna vyprávění přeživších z pracovních táborů, která byla zveřejněna jako součást vyšetřování OSN, protože se zakládají na výpovědích takové „lidské spodiny”, jako je Sin Tong-hjuk.

Dvaatřicetiletý Sin, jemuž se podařilo uprchnout z pracovního tábora a později popsal svůj osud v autobiografii, v neděli na své facebookové stránce uvedl, že ve vyprávění, které zaznamenal bývalý novinář listu The Washington Post Blain Harden, změnil některé časové a místní údaje.

Harden se na Sina obrátil, aby mu řekl, v čem přesně mu uprchlík lhal. Podle novináře mimo jiné Sin nebyl mučen po pokusu o útěk jako dítě, nýbrž až ve dvaceti, většinu času nestrávil v Táboře č. 14, ale v mírnějším Táboře č. 18, a nemusel přihlížet popravě matky a bratra, které udal. Harden už uvedl, že knihu přepracuje. [celá zpráva]

Foto: Gary Cameron, Reuters

Sin Tong-hjuk na snímku z prosince 2013

Podle severokorejské vlády Sinovo přiznání dokazuje, že celý jeho popis života v severokorejském vězeňském táboře „sestavili jeho páni”. Severokorejští diplomaté v OSN nyní rozdávají DVD nazvané Lež a pravda: Kdo je Sin Tong-hjuk. Na nahrávce se objevuje mimo jiné Sinův otec, který syna obviňuje ze lží a prohlašuje, že rodina nikdy nežila v „takzvaném táboře pro politické vězně”.

Podle Sina ale DVD dokazuje jen to, že jeho otec je stále naživu. Už loni ale proseverokorejská webová stránka zveřejnila video, na kterém Sinův otec tvrdí, že ani jeho syn nebyl ve vězeňském táboře.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Sin Tong-hjuk

Postava Sina je v případu vyšetřování mučení vězňů severokorejskými úřady klíčová, i když jeho výpověď zabírá v čtyřsetstránkové zprávě o mučení jen dva odstavce. CNN uvedla, že vyšetřování mučení požadovala vysoká komisařka pro lidská práva Navi Pillayová právě poté, co se v prosinci 2012 setkala se Sinem a dalším Severokorejcem, který přežil koncentrační tábor.

Vyšetřovatelé: Nic se nemění

Předseda vyšetřovací komise Michael Kirby uvedl, že Sinovo přiznání ke zveličování nic nemění na vyznění zprávy: „Je to jen velmi malá část velmi dlouhého příběhu. A nijak to neovlivňuje věrohodnost svědectví. Tohoto vyšetřování se účastnilo mnoho lidí. Jejich příběhy jsou silné a přesvědčivé, neuvádí je jen Sin, ale i další Severokorejci.“ [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

KLDR kvůli hrozbě vyšetřování požadovala stíhat USA kvůli mučení vězňů na Guantánamu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám