Hlavní obsah

Afghánce, který má být ministrem, hledá Interpol

Kábul

Muže, jehož si afghánský prezident Ašraf Ghaní vybral za svého ministra zemědělství, hledá mezinárodní policie kvůli údajným daňovým únikům. Dvaapadesátiletý Muhammad Haidárí se na seznamu Interpolu ocitl kvůli daňovým zločinům spáchaným před lety v Estonsku. Prezidentův mluvčí uvedl, že o tom Ghaní nevěděl a případ prý prověřuje.

Foto: Interpol

Dvaapadesátiletý Muhammad Haidárí se na seznamu Interpolu ocitl kvůli daňovým zločinům spáchaným před lety v Estonsku.

Článek

Podle webových stránek Interpolu hledají ministerského kandidáta estonské úřady v souvislosti s "daňovými úniky velkých rozměrů" v případě, jehož počátky sahají do roku 2003. Na seznamu je podle agentury Reuters již řadu let, v Afghánistánu se však o případu téměř nevědělo. Sám Haidárí si je vyšetřování své osoby vědom, vinu ale popírá. "Jsem terčem politického spiknutí. To se stává, když vstoupíte do světa byznysu a politiky," odpověděl na dotaz Reuters.

Prezidentův mluvčí prohlásil, že Ghaního úřad o jakýchkoli problémech navrženého ministra se zákonem nevěděl a informace nyní prověřuje. Haidárí dříve v afghánské televizi uvedl, že se před lety věnoval dovozu a vývozu zemědělského zboží a působištěm jeho společnosti byla východní Evropa a Rusko.

Složení tento týden navržené vlády, kterou bude schvalovat parlament, je výsledkem několikatýdenních jednání mezi dvěma největšími soupeři z prezidentských voleb - Ghaním a Abdulláhem Abdulláhem. Abdulláh po prohře v prezidentském hlasování získal funkci premiéra. Čtyři nejvýznamnější posty byly rovnoměrně obsazeny kandidáty blízkými buď Ghanímu, nebo Abdulláhovi. Zatímco ministři obrany a financí jsou blízcí Ghanímu, ministři vnitra a zahraničí jsou spolupracovníky Abdulláha. Kdo z obou politiků prosadil Haidárího, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám