Hlavní obsah

Angarský maniak, který vraždil ženy, byl policista. Dostal doživotí

Moskva

Soud v Irkutsku ve středu odsoudil na doživotí bývalého ruského policistu Michaila Popkova (50) za znásilnění a zavraždění nejméně 22 žen, z čehož byl usvědčen. Mladé ženy zabíjel v sibiřském městě Angarsk „při nočním čištění od nepravostí”, jak posléze tvrdil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Popkov vraždil v druhé polovině 90. let, kdy v Angarsku po večerech a v noci mizely mladé ženy, jejichž mrtvoly se později nacházely v lesích, u silnic či na hřbitovech v okolí města. Oběťmi se nestávaly jen prostitutky, ale také například učitelka a prodavačka. Řádění „angarského maniaka" budilo v regionu paniku, než vraždění náhle ustalo; Popkov později vysvětlil, že se nakazil pohlavní nemocí, která jej připravila o vražedné nutkání.

Nicméně vyšetřovatelé bývalého policistu podezírají, že může mít na svědomí i více než čtyři desítky životů. „Vyšetřování v tomto směru jsme již zahájili, Popkovova vina se prověřuje," řekla agentuře TASS Karina Golovačovová z týmu irkutských vyšetřovatelů.

Svědkyně ho identifikovala už před 17 lety

Popkov jako policista dlouho unikal podezření, přestože jej prý už v roce 1998 identifikovala jedna ze dvou dívek, která útok přežila. Policistovi ale postačila výmluva, že je asi násilníkovi podobný, a podezíravý prokurátor byl přeložen. Případ byl vyřešen až po letech, a to při obnoveném vyšetřování.

Kriminalisté v několika případech zaznamenali na místě činu stopy pneumatik terénního vozu Lada Niva. Analýzy DNA majitelů všech těchto vozů v okolí se stopami zanechanými na tělech zavražděných žen nakonec vedly k odhalení. V roce 2012 byl Popkov zatčen ve Vladivostoku.

„Říkal, že zabíjel pouze ženy, které mu vlezly do auta a chtěly se pobavit. Ale svědectví dvou přeživších této verzi odporují," uvedla v ruské televizi prokurátorka Olga Mužikovová. ”Lákal ženy do svého auta. Je to obyčejný sériový vrah," dodala.

Soudní proces se odehrával za zavřenými dveřmi, média se dostala jen na vynesení rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám