Hlavní obsah

Popravy v Pákistánu pokračují i během návštěvy amerického ministra zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

V Pákistánu oběsili v úterý sedm povstalců odsouzených k trestu smrti. Od poloviny prosince, kdy po masakru ve škole v Péšávaru Pákistán zrušil moratorium na vykonávání trestu smrti, už bylo popraveno 16 osob, většinou bojovníků radikálního muslimského hnutí Tálibán.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry (vlevo) a pákistánský národní bezpečnostní poradce Sartaj Aziz

Článek

Popravy se uskutečnily v době, kdy je na nečekané návštěvě v Pákistánu americký ministr zahraničí John Kerry. Jedná o posílení bezpečnostní spolupráce s Islámábádem, jemuž chtějí Spojené státy pomoci v boji s pákistánským Tálibánem, jehož komando v armádní škole postřílelo 150 dětí a učitelů. [celá zpráva]

Kerry, který do země přiletěl v pondělí, ocenil operace pákistánské armády proti radikálům na severozápadě země. Rozsáhlá akce, kterou Islámábád zahájil v červnu po četných výzvách Washingtonu, má podle Kerryho „značné” výsledky. Operace narušily činnost radikálů v kmenových oblastech na severozápadě a vedly k důležitým případům zabavení zbraní, sdělil podle agentury AP. Práce ale ještě neskončila, uvedl také.

V Pákistánu loni zemřelo při útocích extremistů méně lidí než v předchozím roce. O život přišlo celkem 1723 civilistů, ještě v roce 2013 bylo zabitých o třetinu více. Vyplývá to ze statistiky pákistánského Institut pro mírová studia (PIPS).

Šéf americké diplomacie upozornil, že je důležité zaměřit se na všechny ozbrojené islamistické skupiny, tedy i na radikální klan Hakkání a islamistickou organizaci Laškare tajjaba, která bojuje za nezávislost indického Kašmíru. Obě v minulosti podporovala pákistánská tajná služba ISI.

Reklama

Výběr článků

Načítám