Hlavní obsah

Dětská atentátnice se odpálila v Nigérii, 20 mrtvých

Maiduguri/Kano

Nejméně 20 lidí zahynulo a dalších 18 bylo zraněno při sobotním útoku sebevražedná atentátnice ve městě Maiduguri na severovýchodě Nigérie. Podle očitých svědků, které citovala agentura AFP, trhaviny na svém těle odpálila teprve asi desetiletá dívka.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Silná exploze otřásla tržištěm plným lidí krátce po poledni místního času, informoval místní policejní mluvčí. Atentát s nejméně desítkou mrtvých potvrdil i nejmenovaný představitel Červeného kříže.

Za atentáty na severu a východě Nigérie obvykle stojí islamistická organizace Boko Haram. Ta loni spáchala asi sto teroristických útoků, při kterých zemřelo asi 3000 lidí.

Jeden ze členů místní milice AFP řekl, že bomba explodovala u vchodu na trh, kde se nachází detektor kovů. Detektor signalizoval něco kovového, bomba ale vybuchla dřív, než mohla být dívka izolována. Člen milice se domnívá, že dívka nejednala z vlastní vůle. "Té dívce bylo tak deset let. Pochybuji, že věděla, co měla připojeno k tělu," uvedl.

Sekta bojuje o chalífát

V poslední době několik atentátů provedly ženy skrývající výbušniny pod hidžábem, tedy šátkem, který zakrývá vlasy, krk, ramena a poprsí. Už koncem listopadu a začátkem prosince zabily sebevražedné atentátnice na tržišti ve městě Maiduguri dohromady desítky lidí. V polovině prosince byla ve městě Kano zadržena třináctiletá dívka opásaná výbušninami. Stalo se tak krátce před tím, než je mohla odpálit v místním zdravotnickém středisku.

Radikálové z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Loni spáchala tato organizace asi 100 teroristických útoků, při nichž zemřelo na 3000 lidí. Při násilnostech připisovaných Boko Haram za pět let přišlo o život už kolem 13 000 lidí a podle statistik OSN kvůli nim bylo nuceno opustit své domovy asi 1,5 miliónu občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám