Hlavní obsah

Airbus AirAsia se podle pátračů zřítil, Australané objevili v moři podezřelé předměty

– Jakarta • Aktualizováno

V pondělí bylo obnoveno pátrání po airbusu společnosti AirAsia. Indonéská pátrací a záchranná služba (BASARNAS) oznámila, že stroj se 162 lidmi na palubě se pravděpodobně zřítil do moře. V místě předpokládaného pádu našel australský pátrací letoun zatím neidentifikované předměty, uvedl indonéský představitel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné týmy pátrají po troskách zříceného airbusu společnosti AirAsiaVideo: Reuters

 
Článek

Velitel letecké základny v Jakartě vicemaršál Dwi Putranto řekl, že dostal informaci, že australský pátrací letoun Lockheed P-3 Orion našel podezřelé objekty poblíž ostrova Nangka ležícího asi 160 kilometrů jihozápadně od Pangkalan Bun ve středním Kalimantanu. Místo je vzdálené zhruba 1100 km od posledního kontaktu airbusu s věží.

Indonéský viceprezident Jusuf Kalla  ale řekl, že nemůže potvrdit, že by byly spatřeny jakékoli trosky ze zmizelého airbusu. Podle něj špatné počasí komplikuje pátrací operace, ale Indonésie podle něj nestanoví žádný časový limit pro pátrání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Člen Indonéské národního pátracího a záchranného úřadu BASARNAS ukazuje, kde se pátrá po zmizelém letadle AirAsia.

Indonéský vrtulník na jiném místě, vzdáleném jen asi 200 kilometrů od bodu, kde se letadlo ztratilo z radarů, zaznamenal olejové skvrny, u těch se však dospělo k závěru, že nejsou z letadla, uvedla CNN s odvoláním na místní úřady.

Putranto ale podle listu Daily Telegraph dodal: „Nemůžeme si být jisti, že je to část zmizelého letadla AirAsia. Nyní se posouváme tímto směrem, kde je pod mrakem.”

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Indonéský viceprezident Jusuf Kalla již na nedělní tiskové konferenci vyjádřil obavu, že se letadlo zřítilo. V pondělí záchranná služba oznámila, že stroj zřejmě spadl do moře.

„Na základě souřadnic, které nám dali, a vyhodnocení, že odhadovaná pozice dopadu je na moři, jsme dospěli k hypotéze, že letadlo je na dně moře,“ řekl šéf indonéské pátrací a záchranné služby Bambang Soelistyo. „Je to předběžné podezření a může se vyvíjet na základě vyhodnocení výsledků našeho pátrání,“ dodal.

Foto: Antara Foto, Reuters

Příslušníci indonéského námořnictva se podílejí na pátrání po ztraceném airbusu společnosti AirAsia.

Rozsáhlé pátrání se účastní dvanáct indonéských lodí, tři helikoptéry a pět vojenských letadel. Do pátrání jsou zapojeny i další země, Malajsie poskytla letoun C-130 Hercules stejně jako Singapur. Pomoc nabídla i Austrálie. Pátrá se hlavně u ostrova Belitung.

Příčina neštěstí stále nejasná

O příčinách potíží stroje, jehož pilot žádal v neděli ráno místního času o změnu výškové hladiny letu, aby se vyhnul bouřkové oblasti, se zatím jen spekuluje. Nejčastěji se hovoří o mimořádně špatných povětrnostních podmínkách.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Indonéská námořní policie si nad mapou upřeˇuje místo pátrání.

Letadlo letělo na lince z indonéské Surabaje do Singapuru. Na palubě bylo 155 cestujících a sedmičlenná posádka. V ní pak šest Indonésanů a jeden Francouz; na seznamu cestujících jsou hlavně Indonésané, tři Jihokorejci, a po jednom občanovi Singapuru, Malajsie a Británie. Kromě 138 dospělých cestujících bylo v letounu 17 dětí. Británie identifikovala svého občana jako ředitele energetické firmy Chi Man Choie, který letěl s dvouletou dcerou do Singapuru za manželkou.

Akcie AirAsia v pondělí ztratily třináct procent. Dostaly se tak na nejnižší úroveň od konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám