Hlavní obsah

Pákistánec podezřelý z naplánování útoku v Bombaji se může dostat z vězení

Islámábád

Pákistánský soud povolil ve čtvrtek propustit na kauci muže obviněného ze zorganizování teroristického útoku v Bombaji, při němž v roce 2008 zahynulo 174 lidí. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na pákistánské právní zdroje. Rozhodnutí soudu vyvolalo okamžitě rozhořčenou reakci Indie.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

„Soud dnes vydal nařízení umožňující propuštění Lakhvího na kauci ve výši jednoho miliónu rupií (358 tisíc Kč),” řekl obhájce Rizván Abbásí agentuře Reuters. „Doufáme, že bude v pondělí či v úterý na svobodě,” dodal s tím, že prokuratura se může proti rozhodnutí soudu odvolat. Podle něj soud umožnil podmínečné propuštění pro nedostatek důkazů proti Lakhvímu.

Zakí Rahmán Lakhví byl zatčen v Pákistánu v roce 2009 v souvislosti s atentáty v Bombaji. Jako strůjce atentátů ho označil jediný přeživší atentátník z desetičlenného komanda, které ochromilo na tři dny Bombaj. Lakhví je od té doby držen ve věznici v pákistánském městě Rávalpindí.

Indie z útoků v Bombaji obvinila militantní pákistánskou organizaci Laškare tajjaba, které už v Indii útočila několikrát. Lakhví šéfem bojových operací skupiny Laškare tajjaba.

Rozčarování z verdiktu soudu

Indický ministr vnitra Rádžnát Singhk byl verdiktem rozčarován, podle něj je umožnění kauce politováníhodné. „Doufám, že se pákistánská vláda obrátí k vyššímu soudu, aby byla kauce pro Lakhvího zrušena,” dodal Singh s tím, že po útoku Tálibánu na školu v Péšávaru pákistánský premiér Naváz Šaríf slíbil tvrdě trestat všechny teroristy a zrušil moratorium na hrdelní trest. [celá zpráva]

Lakhví je jednou ze sedmi osob, které jsou v souvislosti s bombajskými útoky souzeny. Devět útočníků bylo zabito, jediný přeživší Amir Kasab dostal trest smrt, který byl vykonán v roce 2012.[celá zpráva]

Američan Davidu Coleman Headleydotal za podíl a přípravě 35 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám