Hlavní obsah

Po zásahu policie v kavárně v Sydney jsou tři mrtví, útočník a dvě rukojmí

Sydney
Aktualizováno

Australská policie vtrhla do kavárny Lindt, kde od rána zadržoval muž íránského původu 17 lidí. Uvedla to BBC. Z místa se před zásahem ozvala střelba a podařilo se utéci několika rukojmím. Incident si vyžádal tři mrtvé, potvrdila australská policie. O život přišli 34letý muž a 38letá žena a také pachatel. Čtyři lidé jsou vážně zraněni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah v kavárně v SydneyVideo: Reuters

 
Článek

Muže, který v kavárně lidi zadržoval, policie identifikovala jako devětačtyřicetiletého muže íránského původu Mana Harona Monise. Australský premiér Tony Abbott řekl, že šlo o psychicky narušeného jedince, který nebyl na seznamu teroristů.

Reportér australské rozhlasové stanice 2EU Leonie Ryan tvrdí, že policejní útok na kavárnu byl „naprosto neplánovaný“. "Policisté se rozhodli zaútočit ve chvíli, kdy začal Monis střílet,“ uvedl Ryan s odkazem na své zdroje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle dřívějších informací Monis zabil rukojmí a následně do kavárny vtrhla policie. Ta ale odmítla říci, zda rukojmí zemřeli před zásahem nebo během něj. Jeden z policistů byl podle slov komisaře Andrewa Scipioneho při zásahu zraněn. Také potvrdil, že Monis je mrtvý.

Foto: Reuters

Man Haron Monis na archivním snímku

Zásah skončil před pátou hodinou odpoledne středoevropského času. V Sydney byly v tu chvíli dvě hodiny ráno.

Několik lidí odnesli záchranáři z místa na nosítkách. Rukojmí byli v kavárně zadržování téměř 17 hodin. Někteří utekli už v prvních hodinách, další těsně před zásahem policie. Ve chvíli, kdy se policisté dostali dovnitř, bylo v kavárně 11 lidí. Nebyly v ní žádné výbušniny, jak Monis tvrdil, zjistila policie.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Rukojmí utíkají z kavárny Lindt v centru Sydney

Minis měl sklony k sebezviditelňování. Působil jako léčitel a zneužíval ženy, které k němu chodily. Policie byl dobře známý kvůli svému agresivnímu chování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry pravděpodobného únosce v kavárně v SydneyVideo: Reuters

Monis byl vězněn kvůli napomáhání k vraždě své bývalé ženy a ze sexuálního násilí, byl však propuštěn na kauci. Na svědomí má prý více než 40 útoků. Muž měl podle policistů sklony k agresivnímu a nemorálnímu jednání. Posílal například rodinám vojáků padlých v Afghánistánu hrubé dopisy.

Monis přijel do Austrálie v roce 1996, v zemi dostal azyl. Podle BBC se muž posledních deset let zabýval i černou magií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z kavárny utíkají další rukojmíVideo: Reuters

Monis tvrdil, že ve městě rozmístil čtyři bomby, dvě z nich měly být v kavárně. Požadoval, aby mu byla doručena vlajka Islámského státu. Země ale obsazení kavárny s rukojmími nevyhodnotila jako teroristický čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám