Hlavní obsah

Únosce v kavárně v Sydney chce vlajku Islámského státu a hrozí bombami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Ozbrojený útočník drží od pondělního rána neupřesněné množství rukojmích v kavárně v centru australského Sydney. Pouze pěti z nich se podařilo utéct. V okně kavárny je umístěna černobílá vlajka s arabským nápisem, tzv. šahádou neboli muslimským vyznáním víry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry pravděpodobného únosce v kavárně v SydneyVideo: Reuters

 
Článek

Únosce, který byl identifikován jako devětačtyřicetiletý Man Harion Monis chtěl údajně mluvit s australským premiérem a požadoval dodání vlajky extremistického hnutí Islámský stát. V Sydney mezitím nastala noc.

„Děláme všechno pro to, abychom vás osvobodili,“ vzkázal rukojmím policejní komisař Andrew Scipione. Dodal, že policie nasadila „ty nejlepší vyjednavače na světě“. Podrobnosti sdělit nechtěl. Bezpečnost lidí v kavárně je ale podle něj prioritou.

Dvojice žen, které jsou mezi zadržovanými, telefonovala do televize Channel Ten. Podle jejího reportéra Hugha Rimintona vznesl únosce ve věku 40 až 50 let několik požadavků. Především chtěl mluvit s předsedou vlády Tonym Abbottem a požadoval dodání vlajky Islámského státu.

Tvrdí, že v obchodní čtvrti Martin Place, kde se kavárna nachází, umístil čtyři bomby.

Policisté rušnou obchodní čtvrť Martin Place uzavřeli a místo obklíčili. Došlo i na evakuaci amerického konzulátu, který se nachází nedaleko.

Útočníka identifikovali

Podle médií se policii už podařilo muže identifikovat, jeho totožnost ale tají.

Není jasné, zda mu vyšetřovatelé umožnili hovořit s premiérem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rukojmí utíkají z kavárnyVideo: Reuters

Abbott k události po mimořádném zasedání bezpečnostní rady státu prohlásil: „Je to velmi znepokojivé. Je silně šokující, když jsou z politických důvodů ozbrojenou osobou zajímáni nevinní lidé. Mohu nicméně říct, že policie Nového Jižního Walesu a další služby na tento incident zareagovaly velmi profesionálně.“

Premiér obyvatele města vyzval ke klidu a k modlitbám za ty, kteří jsou v kavárně drženi. Množství kostelů, ale i mešity a synagogy ve městě uspořádaly večer modlitby za pokojné vyřešení incidentu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Útočník vešel do kavárny a obchodu Lindt v centru Sydney po deváté hodině ráno. Podle policie, která případ vyšetřuje jako teroristický čin, je ozbrojený.

„Chceme, aby se to vyřešilo poklidně,” řekl policejní komisař Scipione.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Únosce drží desítky lidí v kavárně v SydneyVideo: Reuters

Foto: Jason Reed, Reuters

Jedna z rukojmích prchá z kavárny v Sydney, kterou obsadil útočník.

Foto: ČTK/AP

Policisté u kavárny Lindt v Sydney

Pět lidí uteklo

Není jasné, kolik lidí muž zadržuje. Reportér stanice Channel 7 Chris Reason, který má kancelář naproti kavárně, popsal, že uvnitř vidí zhruba 15 rukojmích – ženy, muže, mladší a starší. Ozbrojený útočník je nutí střídat se u oken, občas až na dvě hodiny.

Po více než pěti hodinách z kavárny tři rukojmí utekli, později se to podařilo dalším dvěma. Reason uvedl, že únosce byl vždy velice rozrušený, když někdo utekl.

Na televizních záběrech z místa jsou vidět rukojmí uvnitř kavárny, kteří mají ruce nad hlavami nebo je opírají o výlohu, popsal server news.com.au. Po 20. hodině místního času světla v kavárně zhasla. S nastalou nocí byl zaznamenán v kavárně jen občasný pohyb.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Policisté uzavírají okolí kavárny Lindt v Sydney, kde únosce drží desítky rukojmích.

Foto: Jason Reed, Reuters

Jedna z žen, které se podařilo utéct.

Podle policejní mluvčí zatím nikdo neutrpěl žádná zranění. Jeden muž, jemuž se podařilo z kavárny utéct, byl však hospitalizován. Podle Scipioneho to bylo kvůli jeho dlouhodobému zdravotnímu problému.

Na vlajce uvnitř kavárny je napsána arabsky takzvaná šaháda, tedy islámské vyznání víry „Není boha kromě Alláha a Muhammad je jeho prorok”. Tento typ vlajky využívají například islamisté z fronty An-Nusra operující v Sýrii.

Foto: Channel 7, ČTK/AP

Zaměstnanec kavárny a jedna z návštěvnic podniku drží na výloze černou vlajku s muslimským vyznáním víry.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vlajka s tzv. šahádou umístěná v okně kavárny. Nápisv arabštině zní Lá iláha illálláhi wa Muhammadun rasúlulláhi - Není boha kromě Boha (Alláha) a Muhammad je jeho posel (prorok).

Vyklidili i operu

Nedlouho poté, co se objevily informace o obsazení kavárny, vyšlo rovněž najevo, že byla kvůli podezřelému balíčku evakuována známá budova opery v Sydney. Nebylo jasné, zda a případně jak spolu oba incidenty souvisejí, uvedla ČTK.

Austrálie se na začátku října zapojila do přímé vojenské akce v Iráku, kde koalice vedená Spojenými státy podniká útoky na pozice radikálů z hnutí Islámský stát.

Země odhaduje, že v Iráku a Sýrii po boku islamistů bojuje asi 60 jejích občanů. Další zhruba stovka Australanů radikální skupinu podporuje formou verbování bojovníků nebo jim poskytuje finance.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Televizní záběr ukazující australské ozbrojené policisty zaujímající pozice poblíž kavárny Lindt v Sydney, kde únosce drží desítky rukojmích.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám