Hlavní obsah

Obří airbus nouzově přistával v Perthu, během chvíle klesl o devět kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Hned dvě letadla australských aerolinií Qantas byla v pondělí nucena nouzově přistát na letišti v Perthu. Nejprve žádal o povolení k přistání největší dopravní letoun na světě Airbus A380-800 z Dubaje do Sydney a o pár hodin později Boeing 737 směřující do města Karratha v Západní Austrálii. Pasažéři airbusu popsali nejrychlejší sestup, jaký kdy zažili.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A380 společnosti Qantas

Článek

„Bylo to docela děsivé, protože jsme zrovna byli nad mořem. Myslela jsem si, že spadneme,“ popsala rozhlasové stanici Radio 6PR jedna z cestujících.

Obřímu airbusu se nad Indickým oceánem zhruba 800 kilometrů od pobřeží pokazila klimatizace na palubě, a kapitán se proto rozhodl pro rychlý preventivní sestup, uvedla australská agentura AAP. Pasažéři popsali, že stroj během chvíle slétl z výšky 11 900 metrů na 2700 metrů.

Aerolinie Qantas později uvedly, že nebyl nikdo zraněn. Počet lidí na palubě společnost neupřesnila. Tento dvoupatrový letoun však pojme až 525 cestujících.

Jen o pár hodin později žádal letiště v Perthu o povolení k mimořádnému přistání další letoun Qantasu, tentokrát proto, že přístroje varovaly před kouřem na palubě. Boeing 737 s 215 cestujícími pak odpoledne bez potíží přistál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám