Hlavní obsah

Po bitvě policie s ozbrojenci v Grozném zůstalo dvacet mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Groznyj
Aktualizováno

Nejméně dvacet mrtvých si v noci na čtvrtek vyžádal šestihodinový boj policie se skupinou ozbrojenců v čečenském hlavním městě Grozném. Budova, v níž se útočníci opevnili, vyhořela. K útoku se přihlásil Kavkazský emirát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v čečenské metropoli GroznyjVideo: Reuters

 
Článek

Při střetu zahynulo deset policistů a deset útočníků. Agentura Interfax uvedla, že pod troskami jednoho z poškozených domů bylo nalezeno tělo mrtvého civilisty. Mezi policisty je osmadvacet zraněných, tři z nich jsou ve vážném stavu.

Bitva se rozhořela poté, co na kontrolním stanovišti zastřelili útočníci dopravní policisty. Vládce Čečenska Ramzan Kadyrov později uvedl, že se policisté snažili auta, v nichž útočníci jeli, zastavit. Zabránili tak prý velkému teroristickému útoku

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útočníci se pak opevnili v budově, kde sídlí jedno vydavatelství. Bitva zuřila déle než šest hodin. Osm ozbrojenců v ní bylo zabito. Vícepodlažní dům, do něhož se uchýlili, celý zachvátil požár.

Foto: ČTK/AP

Bitva trvala přes šest hodin.

Těla osmi útočníků se policii podařilo identifikovat, uvádí se v prohlášení protiteroristického výboru s tím, že zabití islamisté byli Čečenci. Po skončení bojů bylo na místě útoku nalezeno mnoho střelných zbraní, granáty a 24 náloží.

V prohlášení na internetu se k útoku přihlásil Kavkazský emirát, který dlouhodobě usiluje o vytvoření radikálního islámského chalífátu na jihu Ruska. "Do města vstoupilo mnoho mudžáhidů, je to odveta za útlak muslimských žen, našich sester. Budeme bojovat až do smrti," uvedl na videu jeden z bojovníků.

V Čečensku působí radikální islamisté, kteří z Kavkazu vedou útoky v Rusku, jež s čečenskými separatisty vedlo dvě války.

Foto: ČTK/AP

Budova, v níž se ozbrojenci opevnili, vyhořela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám