Hlavní obsah

Vůdci v Hongkongu vyzvali demonstranty ke klidu, vzdají se policii

Hongkong

Zakladatelé hnutí Occupy Central, jež zčásti organizuje protesty v Hongkongu, vyzvali demonstranty, aby opustili hlavní protestní tábor stojící nedaleko sídla vlády. Pokračovat v nepokojích je podle nich příliš nebezpečné. Organizátoři protestních akcí rovněž oznámili, že se ve středu vzdají policii.

Foto: Bobby Yip , Reuters

Vůdci Occupy Central sociolog Chan Kin-man, profesor práv Benny Tai a reverend Chu Yiu-ming (zleva doprava)

Článek

„Policisté v předních liniích se přestávají kontrolovat“ a existují velké obavy, že demonstranti budou vážně zraněni, prohlásil profesor práv na hongkongské univerzitě Benny Tai, který je jedním ze zakladatelů skupiny Occupy Central. Právě toto hnutí stálo v září u zrodu prodemokratických protestů v Hongkongu.

Tai na společné tiskové konferenci se spoluzakladateli hnutí – profesorem sociologie z čínské univerzity Chan Kin-manem a reverendem Chu Yiu-mingem – uvedl, že nenařizuje jednostranně studentům odchod domů, ale žádá je, aby se kvůli nebezpečné situaci stáhli z ulic.

Vůdci hnutí rovněž sdělili, že se ve středu vzdají policii, aby přijali zodpovědnost za demonstrace, jež hongkongská vláda označuje za ilegální. Tai nicméně konstatoval, že je možné, že tento jejich krok policie odmítne.

Zastupují jen část demonstrantů

Zakladatelé hnutí Occupy Central ale reprezentují jen část demonstrantů. Většina z nich jsou studenti, k jejichž nejznámějším vůdcům patří osmnáctiletý Joshua Wong. Ten a dvě členky jeho studentské protestní skupiny zahájili v pondělí v reakci na násilí časově neomezenou protestní hladovku.

Demonstranti protestují v ulicích Hongkongu od 28. září. Požadují větší demokracii pro toto území, které spadá pod čínskou vládu, ale těší se značnému stupni autonomie.

Reklama

Související témata:

Související články

Správce Hongkongu bude s demonstranty jednat

Správce Hongkongu Leung Čchun-jing je připraven jednat s předáky protestního hnutí, kteří třetí týden demonstrují za svobodné volby. Ve čtvrtek to oznámila...

V Hongkongu propukly pouliční nepokoje

Tisíce prodemokratických aktivistů se v sobotu ráno střetly v Hongkongu s policií. Demonstranti se pokusili obsadit část čtvrti Mong Kok, kde policie...

Výběr článků

Načítám