Hlavní obsah

Krejčíř popírá obvinění bodyguarda: Dosvědčil by, že jsem nechal zabít Elvise

Pretoria

Radovan Krejčíř se v pondělí z jihoafrického vězení ostře ohradil proti prohlášení svého bývalého osobního strážce a spolupracovníka Miloslava Potišky, který stíhaného Čecha spojuje s několika vraždami a je prý ochotný proti němu svědčit. Své vyjádření Krejčíř poskytl jihoafrickému webu Eyewitness News (EWN). Obvinil v něm úřady JAR, že podléhají konspiračním teoriím.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu.

Článek

Potiška v televizním pořadu CheckPoint odvysílaném v úterý obvinil Krejčíře z několika vražd. Podle něj zlikvidoval i šéfa podsvětí Cyrila Beeku. Potiška, který je prý nyní v České republice, se rovněž nabídl, že bude proti Krejčířovi svědčit.

Uprchlý Čech na obvinění podle EWN reagoval z vazební cely šestistránkovým prohlášením, v němž Potišku označil za lháře, který vydává klevety za fakta a využívá cizí tragédie k osobnímu zisku.

Kritika  jihoafrických úřadů

Krejčíř nyní pobývá ve věznici v Pretorii, kde čeká na soud v souvislosti s údajným pokusem o vraždu, únosem a napadením. V prohlášení ujišťuje o své nevině a vyzývá veřejnost, aby nevěřila řečem o tom, že je zločinecké monstrum, jak ho vykreslují média.

Jihoafrický stát podle Krejčíře využívá důmyslně vykonstruované fikce a miliónů randů daňových poplatníků k tomu, aby z něj učinil rukojmího konspiračních teorií. Krejčíř tvrdí, že stát splétá spiknutí proti němu s pomocí mediálních senzací, placených falešných svědků a desperátů, jako jsou právě Potiška a jeho žena, prý známá prostitutka Shimo Shieldová.

Sporný Potiška

Někdejší český podnikatel o Potiškovi řekl, že je těžce drogově závislý, a označil ho za podvodníka, který mu dluží peníze a který by svědčil i ve prospěch tvrzení, že Krejčíř nechal zavraždit Elvise Presleyho nebo Marilyn Monroe.

Potišku, který se v JAR rozhodl také podnikat a kterého zná od roku 2006, u sebe zpočátku na žádost dlouholetého přítele Jana Charváta nechal bydlet. Podle Krejčíře se ale ukázalo, že Potiška přijel jen s 5000 eury, nedomluvil se anglicky, byl závislý na drogách a alkoholu a byl na útěku před policií. Navíc do země pozval dalšího údajného stíhaného muže závislého na drogách, Víta Maděriče. Ten prý Krejčíře dokonce okradl.

Jihoafrický list Mail & Guardian v roce 2011 napsal, že Potiška byl zapleten do ozbrojené loupeže v obchodě s elektronikou v Pretorii.

Podnikatel Cyril Beeka byl  jedním z šéfů jihoafrického podsvětí. Při razii v Krejčířově vile několik dní po Beekově smrti se údajně našel seznam lidí určených k likvidaci. Na seznamu prý bylo pět jmen včetně Beekova.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud chce zastavit stíhání Krejčíře za únos

Městský soud v Praze se podle zjištění Práva již podruhé pokouší zastavit trestní stíhání uprchlého Radovana Krejčíře v kauze únosu Jakuba Konečného. Krejčíř...

Výběr článků

Načítám