Hlavní obsah

Demonstrace v Hongkongu zasáhly vládní správní čtvrť

Hongkong

Demonstranti v Hongkongu se v pondělí pokusili obklíčit vládní čtvrť. Její sídlo muselo být při jednom z nejtvrdších protestů nakrátko uzavřeno, když se před ním střetli zastánci demokratických změn s policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se v Hongkongu střetli s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Tisíce demonstrantů obsadily Admiralty Centre, kde se nacházejí úřady i obchody. Úřad vlády i parlament musely ráno přerušit činnost a uzavřena zůstala i řada obchodů. Když se policisté pokusili protestující vyhnat, házeli na ně láhve, helmy a deštníky, které jsou symbolem jejich protestu. Policie použila obušky, pepřový sprej i vodní děla. Zranění jsou podle BBC na obou stranách, 40 demonstrantů bylo zatčeno.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Hongkongská policie rozhání demonstranty vodním dělem

Po více než dvou měsících demonstrací protestující nadále odmítají podřídit se příkazům, aby se z ulic města stáhli, zdůraznila agentura Reuters. Nejnovější střet je důkazem eskalace hnutí občanské neposlušnosti v Hongkongu. Demonstrantům vadí, že jim Peking odmítá ustoupit ve volebních reformách a nechce poloautonomnímu území pod čínskou správou umožnit zcela svobodné volby místního premiéra. Mnozí demonstranti proto skandovali: „Chci skutečnou demokracii.“

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Demonstranti míří k sídlu hongkongské vlády.

Před budovou místní vlády protestovali, protože se jim zdá, že místní vláda brání prosazování reforem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám