Hlavní obsah

Mubarak je nevinný, rozhodl soud

• Aktualizováno

Káhirský soud zprostil svrženého egyptského prezidenta Husního Mubaraka obžaloby z podílu na smrti stovek lidí při protivládních demonstracích v roce 2011. Mubarak byl obžalovaný spolu se sedmi představiteli bezpečnostních složek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud zprostil exprezidenta Mubaraka obžalobyVideo: Reuters

 
Článek

Lidé v soudní síni po vyhlášení verdiktu propukli v jásot, uvedla BBC. Mubarak byl také zproštěn obžaloby v korupčním případu, který se týkal vývozu plynu do Izraele. Soud v této kauze zprostil viny i dva Mubarakovy syny.

Obžaloba pro bývalého prezidenta žádala trest smrti.

Soudce Mahmúd Kamal ale Mubaraka i jeho bývalého ministra vnitra Habíba Adlího a šest velitelů bezpečnostních složek obžalovaných z podílu na vraždách demonstrantů označil za „nevinné”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Transport egyptského exprezidenta Mubaraka z nemocnice k souduVideo: Reuters

Podle televize Al-Džazíra byl proces značně zpolitizovaný a verdikt je velmi „překvapivý“.

„Taková arogance nové vlády vůči egyptskému lidu, který vyšel (do ulic) a umíral. Máme tu politický systém, který se pokouší vymazat zločiny minulosti,“ zhodnotil politický analytik Al-Džazíry Marwán Bišára rozhodnutí soudu s ohledem na současnou vládu v Egyptě.

„Toto je snaha vrátit starý Egypt a v podstatě očistit tři desetiletí diktatury. V zásadě všichni, kdo byli obžalovaní z násilností a korupce, byli zproštěni viny, zatímco ve vězeních jsou tisíce aktivistů bojujících za lidská práva,” dodal.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Příznivci svrženého prezidenta Husního Mubaraka v Káhiře

Příbuzní demonstrantů zabitých při protestech očekávali sobotní verdikt s obavami, uvedla BBC.

„Režim je stále stejný,” řekl agentuře AP Mahmúd Ibráhím Alí, jehož manželka při demonstracích zemřela. „Jména se změnila, ale všechno zůstalo při starém,” dodal.

Mubarakova nástupce Muhammada Mursího po roce vlády sesadila v loni v červenci armáda. Volby pak do funkce hlavy státu vynesly někdejšího ministra obrany Abd al-Fattáha as-Sísího. Pod jeho vládou výrazně klesla mediální kritika Mubarakovy éry, poznamenala BBC.

Vinu odmítal

Mubarak a sedm dalších představitelů jeho režimu bylo obžalováno z podílu na smrti 846 demonstrantů z roku 2011. Povstání tehdy ukončilo tři desítky let trvající Mubarakův režim.

Exprezident vinu vždy odmítal, prý nikdy nedal rozkaz  k zabíjení demonstrantů.

Před dvěma lety byl ve stejné kauze odsouzený k doživotí, odvolací soud ale verdikt zrušil kvůli procesním chybám. Verdikt měl původně padnout v září, soudce ale konečné rozhodnutí posunul, aby měl čas na prostudování celého spisu. Ten má zhruba 160 tisíc stran.

86letý exprezident je vážně nemocný a odpykává si tříleté vězení za zpronevěru státních peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám