Hlavní obsah

Brutální atentát v Nigérii má přes šedesát obětí

– Abuja

Přes šedesát lidí zahynulo v úterý při dvojitém atentátu na zaplněném tržišti v Maiduguri, uvedla televize Al-Džazíra. Ke správnímu středisku státu Borno se přibližují bojovníci islamistické sekty Boko Haram. Obsazují vesnice vzdálené jen pár desítek kilometrů.

Foto: Reuters

Vojenské auto míjí místo atentátu (záběr z jiného útoku)

Článek

První výbuch se údajně ozval kolem 11.00 SEČ. „Zatímco se lidé snažili pomoci zraněným, vybuchla druhá bomba. Viděl jsem spoustu těl,” uvedl jeden z očitých svědků.

Nemocnice nezvládají příval raněných.

Podle Reuters útočily sebevražedné atentátnice, ale obchodník Usman Babaji, řekl agentuře AFP, že jedna bomba byla ukryta v motorové rikše.

Foto: Reuters

Pyrotechnici na místě atentátu v Kanu

Boko Haram na postupu

Boko Haram pokračuje v obsazování měst a vesnic ve třech severonigerijských státech Borno, Yobe a Adamawa. V pondělí dobyla vesnici Damasak několik kilometrů od hranice s Nigerem. Potvrdil to v úterý senátor Maina Ma'aji Lawan. Podle něj islamisté město získali, protože z něj už dříve utekli vojáci i všichni muži.

Útočníci se do města dostali v přestrojení za obchodníky. Po příchodu na místní tržiště ale vytáhli z tašek zbraně a začali střílet. O počtu obětí zatím nejsou kvůli odlehlosti oblasti žádné zprávy.

V neděli islamisté na březích Čadského jezera nedaleko od Damasaku zabili 48 obchodníků s rybami. Část zmasakrovali na místě, zbytek utopili. [celá zpráva]

Minulou středu skupina útočníků z Boko Haram ve vesnici Azaya Kura zabila 45 lidí v rámci svého postupu na Maiduguri. [celá zpráva]

Ve třech severovýchodních státech Borno, Yobe a Adamawa platí výjimečný stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám