Hlavní obsah

Armáda zaútočila na poslední funkční letiště u Tripolisu

– Benghází/Tripolis

Proudová letadla libyjské armády v pondělí dvakrát zaútočila na letiště Maitiga, což je poslední použitelné letiště u hlavního města Tripolisu. Ranvej zasažena nebyla, ale poškozeny byly civilní domy poblíž, uvedla v úterý BBC.

Foto: Reuters

Boji zničené domy v Benině u Benghází

Článek

Velitel libyjského letectva generál Sakr Džaruši útok potvrdil. Je věrný bývalému generálovi Chálifu Haftárovi, který bojuje na východě země s islámskými milicemi. Úzce přitom spolupracuje s vojáky a opakovaně se pokoušel dobýt i Tripolis.

Foto: Reuters

Síly loajální generálovi Haftarovi

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle svědků mířila původně letadla na Misurátu, ale pak změnila směr a bombardovala Maitigu. Toto letiště využívají i zahraniční aerolinky poté, co bylo v bojích zničeno mezinárodní letiště v Tripolisu.

Koalice radikálních milic Úsvit, která ovládá i Tripolis, útok odsoudila jako provokaci sil podporovaných ze zahraničí. Velitel milic Salah Barki vyzval „revolucionáře v Tripolisu, aby udrželi své pozice“. Podle něj všichni, kteří se pokusí destabilizovat Tripolis, narazí na „železnou pěst”.

Foto: Reuters

Chlapci míjení poničené domy v Benině

V Tripolisu sídlí jedna z vlád, islamistická, kterou mezinárodní společenství neuznává.

Premiér tripolské vlády Umar Hassi po náletu řekl, že byl ochoten jednat s mezinárodně uznávanou vládou, ale nyní se rozhodl pro boj: „Nyní čelíme nepříteli, který má mnoho zbraní a podporu regionálních mocností a naneštěstí také podporu jinde ve světě, odkud mu poskytují zbraně a experty.

Povstalci na východě už hrozili vyhlášením nezávislosti, pokud by svět uznal legitimitu islamistické vlády v Tripolisu [celá zpráva]

Situaci v zemi komplikují radiální milice na východě země, navázané na Al-Káidu a Islámský stát. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám