Hlavní obsah

Zeman chválí Kazachstán: Jste hospodářský zázrak

– Astana • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přiletěl v neděli na návštěvu Kazachstánu, která má být impulsem k rozvoji spolupráce zejména v energetice, strojírenství a dopravě. V hlavním městě Astaně se v pondělí v prezidentském paláci sešel se svým protějškem Nursultanem Nazarbajevem. Označil Kazachstán za zemi hospodářského zázraku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) na schůzce s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem.

Článek

Po jednání s Nazarbajevem prezident prohlásil, že Česko považuje Kazachstán za stát prvořadého a dlouhodobého zájmu. Ve srovnání s rokem 1999, kdy Zeman navštívil bývalou sovětskou republiku jako český premiér, udělal Kazachstán podle Zemana výrazný pokrok.

Je to "země hospodářského zázraku", konstatoval a vyjádřil přesvědčení, že stepní středoasijský stát, mimořádně bohatý na suroviny, se v budoucnu stane ještě významnějším ekonomickým hráčem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Oceňujeme nejen nynější rozvoj vaší země, ale i její potenciál s ohledem na klíčové postavení ve Střední Asii,” řekl podle místního serveru BNews Zeman svému kazašskému protějšku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se sešel 24. listopadu v Astaně s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem (druhý zleva).

Plynnou ruštinou český prezident vyřídil Nazarbajevovi pozdravy od svého předchůdce Václava Klause. S ním se kazašský prezident několikrát setkal, naposledy v roce 2012 v Praze.

„Naše země mají stejný názor na mnohé světové události,” řekl podle místního serveru BNews Nazarbajev. „Česko je pro nás významným obchodním partnerem v Evropě, v posledních letech je patrný nárůst intenzity hospodářských vztahů,” dodal kazašský autoritářský vůdce, který stojí v čele země skoro čtvrtstoletí a opakovaně bývá kritizován za porušování lidských práv.

Podle úřední zprávy kazašské prezidentské kanceláře si oba státníci vyměnili názory na aktuální problémy mezinárodní situace. Nazarbajev poznamenal, že Kazachstán a Česko spojují „tradičně dobré vztahy s velkým potenciálem”, citoval oficiální informaci místní server BNews.

„Jako za Jiřího z Poděbrad”

Kazašský prezident se na tiskové konferenci vyslovil pro spojení zón volného obchodu Evropské unie a Euroasijské hospodářské unie (EAHU), bezcelního společenství vytvořeného Ruskem společně s Kazachstánem a Běloruskem.

Nazarbajev očekává, že Praha tuto myšlenku podpoří. Dokonce se odvolal na státnický odkaz českého krále Jiřího z Poděbrad, který se v 15. století pokusil realizovat myšlenku mírové unie evropských panovníků.

"Počítáme s tím, že Česká republika dnes bude hovořit o součinnosti Evropy a Asie," řekl kazašský prezident.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman s kazašským protějškem Nursultanem Nazarbajevem

Hospodářských styků s Českem si Nazarbajev cení, zejména v oblasti dopravy, vzdělávání a zemědělství: "Víme, že mnohé budovy v Karlových Varech patří kazašským podnikatelům. Teď my k investicím zveme české firmy. Jsme země bohatá na ropu, železo a uhlí, souběžně ale chceme vybudovat ekonomiku nezávislou na surovinových zdrojích. V tom nám české společnosti mohou pomoci," zdůraznil kazašský vůdce.

Impuls k obchodní spolupráci

Český prezident Kazachům slíbil zjednodušení vízových procedur potřebných pro cestování do České republiky. Upozornil rovněž na možnost výhodných kontraktů s českým výrobcem nákladních automobilů Tatra, na rozvoj spolupráce v civilním letectví či na využití finančních služeb české společnosti Home Credit, jejímž vlastníkem je skupina PPF.

Společně se Zemanem do Kazachstánu přijelo několik desítek podnikatelů. Jsou mezi nimi zástupci Škody Transportation, strojírenských podniků, letectví nebo bankovnictví. Se svými kazašskými partnery budou jednat na semináři, během kterého se očekává podpis několika mezifiremních smluv.

Podle kazašské prezidentské kanceláře se má Zemanova návštěva stát impulsem k upevnění dvoustranné obchodní a hospodářské spolupráce. „Kromě kooperace v dopravě, zemědělství a kultuře má před sebou významné perspektivy spolupráce v oblasti strojírenství, energetiky, zdravotnictví a turistiky,” uvádí se v oficiální zprávě.

Zeman se v pondělí setká také s kazašským premiérem Karimem Masimovem. V Astaně prezident zůstane ještě v úterý, poté odletí do Tádžikistánu. Návštěvu Střední Asie ukončí ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám