Hlavní obsah

Japonský premiér rozpustil parlament, chce vyhrát předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Šinzó Abe rozpustil dolní komoru parlamentu, čímž si otevřel cestu k uspořádání předčasných voleb. Uskuteční se dva roky od Abeho příchodu k moci a dva roky před řádným termínem. Doufá, že získá silnější mandát. Očekává se, že volby budou 14. prosince.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe hovoří ke straníkům poté, co avizoval rozpuštění parlamentu

Článek

„Banzai, banzai, banzai,“ zvolali poslanci na zvěst, že jejich mandát zaniká; tradiční pokřik zhruba odpovídá českému „hurá“. V nové sněmovně se počet zákonodárců sníží ze 480 na 475.

Abe si od voleb slibuje posílení svého mandátu, aby mohl provést ekonomické reformy a přivést zemi k ekonomickému růstu. Přede dvěma lety představil plán zajišťující růst, ten však selhal. Podle pondělního sdělení Tokia japonská ekonomika překvapivě sklouzla do recese, když hrubý domácí produkt po propadu ve druhém čtvrtletí klesl ve třetím kvartálu v ročním přepočtu o 1,6 procenta.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe (uprostřed) a jeho spolustraníci si jsou jisti vítězstvím.

Abe avizoval rozpuštění sněmovny už ve středu spolu s odkladem plánovaného zvýšení daně z obratu o 18 měsíců až do dubna 2017. Přehodnotit plány přiměly premiéra mimo jiné údaje o hospodářském poklesu země.

Koalici vedené Abeho Liberálnědemokratickou stranou (LDP) prakticky nehrozí, že by mohla vzhledem ke slabé opozici ztratit většinu v dolní komoře. V posledních průzkumech veřejného mínění přesahovala podpora LDP 36 procent, zatímco pro opoziční Demokratickou stranu Japonska (DPJ) by hlasovalo jen 7,9 procenta respondentů.

Analytici přesto premiérův krok zpochybňují. Většina voličů nechápe, proč to Abe udělal. Podle průzkumu agentury Kjódó je jich 63 procent. Podle průzkumu listu Asahi šimbun podporuje Abeho jen 39 procent Japonců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám