Hlavní obsah

Šokující množství zlata a peněz objevili v domě čínského pohlavára

Sedmatřicet kilogramů zlata, 120 miliónů jüanů (asi 436 miliónů korun) a dokumenty potvrzující vlastnictví 68 domů objevili vyšetřovatelé čínského protikorupčního úřadu v domě představitele komunistické strany v provincii Che-pej. Oficiální tisková agentura Nová Čína množství nalezeného majetku označila za šokující.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Stranického činitele Ma Čchao-čchüna čínské úřady vyšetřují kvůli korupci. Ústřední disciplinární komise v provincii Che-pej ho už obvinila z braní úplatků, zpronevěry a zneužití veřejných fondů. V minulosti pracoval jako manažer pro vodárenskou společnost Beidaihe Water Supply Corporation.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kauza spadá mezi několik podobných případů korupce v Che-pej, které agentura Nová Čína shrnula pod titulkem „Malí úředníci, obří korupce“.

„Množství peněz objevených v těchto případech je obrovské,“ uvedla Nová Čína. „Společenský dopad je špatný a lidé se proti tomu velmi bouřili,“ dodala oficiální agentura, který bývá jinak ve svých textech poměrně zdrženlivá.

Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil, že bude bojovat proti korupci na všech úrovních společnosti.

Jeho kampaň jde ruku v ruce se snahou skoncovat s extravagancí a hýřením stranických kádrů. Zároveň ale varoval, že tažení proti korupci může ohrozit samotnou komunistickou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám