Hlavní obsah

Rebelové na východě Libye hrozí vyhlášením nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud svět uzná legitimitu parlamentu v Tripolisu, vyhlásí rebelové na východě země nezávislost. Prohlásil to Ibráhím Džasrán, vůdce povstalců dlouhodobě usilujících o autonomii východní části země.

Foto: Mohammed el-Sheikhy, ČTK/AP

Voják libyjské armády při střetech s islámskými extremistickými milicemi v Benghází

Článek

V Libyi v současnosti zasedají dva zákonodárné sbory. Islamisté ovládají parlament v metropoli Tripolisu, zatímco ve východolibyjském Tobrúku pracuje parlament se silným zastoupením liberálů a federalistů vzešlý z červnových voleb, který uznává i mezinárodní společenství.

Libyjský nejvyšší soud však ve čtvrtek označil červnové volby za protiústavní a zpochybnil tak legitimitu parlamentu v Tobrúku i jím podporované vlády premiéra Abdalláha Sáního. Podle té však nejvyšší soud jednal pod tlakem milic z Misuráty, které už několik měsíců ovládají hlavní město. Po výroku soudu už vůdce milicí prohlásil svou vládu "národní spásy" za jedinou legitimní autoritu v Libyi.

V zemi už dlouho panuje chaos rozpoutaný skupinami, které se v roce 2011 podílely na svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Odmítají složit zbraně a podřídit se vládě a bojují mezi sebou i proti armádě o území, která po revoluci ovládly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám