Hlavní obsah

Vojákovi v Thajsku ruply nervy a postřílel své velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Mladý thajský voják zastřelil ve čtvrtek v kasárnách na jihu země čtyři důstojníky a poté se pokusil o sebevraždu. Thajská armáda v pátek vyjádřila obavu, že by mohlo dojít k dalším podobným incidentům v důsledku stresu z bojů s islamisty.

Foto: AFP PHOTO / HO / THAI POLICE, Profimedia.cz

Těla thajských vojáků, které zastřelil jejich kolega na jihu země.

Článek

Mezi 60 000 vojáky rozmístěnými na jihu je mnoho mladých mužů, kteří vykonávají povinnou vojenskou službu. Ta trvá 18 měsíců, šest měsíců u vysokoškoláků. V oblasti čelí téměř denně pumovým atentátům a dalším vražedným útokům muslimských separatistů. V bojích zahynulo od vypuknutí konfliktu v roce 2004 více než 6200 osob.

„Je pravděpodobné, že trpěl stresem a osobními problémy,“ řekl velitel armády Pramote Promin o jednadvacetiletém vojákovi, který zde sloužil teprve měsíc a od čtvrteční střelby po nadřízených leží v kómatu. Šéf pozemních vojsk Udomdej Sitabutr vyzval velitele jednotek, aby se více zajímali o své muže. „K incidentu došlo, protože vojáci musejí pracovat ve speciálních podmínkách,“ řekl jeho mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konfliktů s malajskými muslimy přibývá

Na jihu Thajska bojuje několik povstaleckých skupin za větší autonomii území obývaného etnickými Malajci. Probíhající mírové rozhovory s povstaleckými skupinami se dostaly do slepé uličky, když Thajsko letos zachvátila politická krize.

Vojenská vláda, která se ujala moci v Thajsku letos v květnu při převratu, slíbila, že do příštího roku nastolí mír v jižních provinciích, které obývá převážně menšina vyznávající islám. Násilí v neklidném regionu ale zatím podle všeho naopak roste.

Thajská armáda na sebe nedávno upozornila i tím, že rozdala 2700 pušek dobrovolníkům na jihu země, aby prý byli lépe připraveni na boj proti tamním muslimským povstalcům. Organizace pro lidská práva ale varovaly, že vyzbrojování civilistů situaci jen zhorší.

Jih země byl do začátku 20. století součástí muslimské Malajsie. Thajsko, které je převážně buddhistické, poté podle agentury AFP uplatňovalo násilnou asimilaci tamních muslimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám