Hlavní obsah

Konec záhady Amelie Earhartové? Vědci objevili část stroje slavné letkyně

Dosud bezvýsledné pátrání po ztraceném letadle Amelie Earhartové, která jako první žena přeletěla Atlantský oceán, se zřejmě chýlí ke konci. Experti z organizace TIGHAR poprvé spolehlivě identifikovali část stroje, s nímž Earhartová v roce 1937 záhadně zmizela nad Tichým oceánem a která byla už dříve objevena na pustém atolu Nikumaroro v souostroví Kiribati.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová a Fred Noonan nastupují do letadla Lockheed Electra 10E na Portoriku.

Článek

Osmačtyřicet centimetrů široká a padesát osm centimetrů dlouhá hliníková záplata byla na pustém atolu objevena  v roce 1991. Nikdo ale dosud nedokázal spolehlivě určit, jestli kdysi byla součástí stroje Lockheed Electra, se kterým slavná rekordmanka Earhartová a její navigátor Fred Noonan odstartovali 1. června 1937 z Miami k pokusu obletět svět.

Právě při zastávce v Miami byl tento hliníkový díl na letadlo namontován, uvedl server Discovery News. Experti z mezinárodní skupiny pro vyzvadávání historických letadel TIGHAR objevili na dobové fotografii z roku 1937 v deníku The Miami Herald, že právě tento díl byl na navigátorově okně u stroje Earhartové.

Dalším podrobným zkoumáním fotografie a porovnáváním s plány tohoto typu letadla pak zjistili, že tento díl byl unikát použitý jen na stroji L-10E Electra patřícím Earhartové, když jej opravovali v Miami. Na fotografii letounu startujícího z portorického San Juanu je vidět nablýskaný kus plechu zakrývající okénko navigátora s nezaměnitelným tvarem, velikostí a nýtováním.

Zmizení pilotky z 2. července 1937 vyvolalo celou řadu konspiračních teorií. Podle jedné stroj sestřelili japonští piloti, podle další Earhartová získala novou identitu na některém z tichomořských ostrovů.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek tichomořského atolu Nikumaroro z roku 2001

Že mohla se svým navigátorem neplánovaně přistát na volném moři v oblasti atolu Nikumaroro, naznačovaly i další indicie objevené při celkem deseti expedicích na tento pustý ostrůvek. Byly tam mimo jiné objeveny fragmenty kostí, o nichž se spekulovalo, že byly Earhartové nebo jejího navigátora Noonana. S jistotou se to ale nikdy nepotvrdilo.

Vědci předpokládají, že dvojice tam zemřela možná až po týdnech nebo měsících hlady a žízní, protože na atolu není žádný zdroj pitné vody.

Poslední objev by tak dokazoval, že se jejich stroj nezřítil v Tichomoří poté, co mu došlo palivo někde poblíž Howlandova ostrova, jak předpokládaly některé teorie. Místo havárie by tak bylo zhruba 560 kilometrů jihovýchodně od Howlandova ostrova.

Reklama

Výběr článků

Načítám