Hlavní obsah

Za smrt šikanovaného vojáka padly v Jižní Koreji desítky let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenský soud Jižní Koreje potrestal 25 až 45 lety vězení ve čtvrtek čtyři příslušníky armády. Důvodem je šikana, kvůli které zemřel jejich podřízený Jun Sung-ju v dubnu letošního roku. O události informoval zpravodajský server BBC.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Rodiče zemřelého šikanovaného jihokorejského vojáka odcházejí od vojenského soudu.

Článek

Zmíněný vojín se podle informací armády zadusil, když ho útočníci mlátili do hrudníku, zatímco on jedl. V důsledku útoku se mu kousek jídla vzpříčil v krku a on nemohl dýchat, uvedla armáda.

Oběť byla terčem násilných útoků po celý měsíc před svou smrtí. Součástí šikany ze strany výše postavených vojáků bylo také prý odpírání spánku a stravy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ smrti vojína Jun Sung-jua vyvolal v Jižní Koreji vlnu rozhořčení ohledně zacházení s nováčky v armádě a vedl k rezignaci náčelníka štábu. Pro seržanta, který byl označen za organizátora násilností, žádala prokuratura trest smrti. Nakonec ho soud poslal na 45 let do vězení.

Společně s ním čelili obvinění z vraždy vojína další tři vojáci. Jeden četař dostal 30letý trest a dva desátníci tresty 25 roků odnětí svobody. Zbývající dva vojáky, kteří byli v případu obviněni z napadení, soud poslal do cely na 15 let a na tři měsíce.

Násilí se stupňovalo

Tříčlenná soudní porota konstatovala, že dotyční "neměli výčitky svědomí" a že chování skupiny bylo "postupem času čím dál brutálnější". "Ani se nesnažili své jednání skrývat," připomněla porota.

Případ je jedním z řady incidentů, které odhalují problémy s šikanou v armádě v Jižní Koreji, kde je povinná dvouletá vojenská služba. V červnu celá Korea sledovala případ dvaadvacetiletého seržanta, který začal střílet na své kolegy v kasárnách u hranice s KLDR.

Pět jich zabil a sedm dalších zranil. Vyšetřovatelům později vypověděl, že ho neustále zesměšňovali a ponižovali. Dva vojáci ze stejné jednotky během června spáchali sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám