Hlavní obsah

Čína omezí popravy, za padělatelství bude jen vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína zřejmě zruší trest smrti u devíti trestných činů, mimo jiné za padělatelství či pašování jaderného materiálu. Informovala o tom agentura Nová Čína. V současné době v zemi absolutní trest hrozí za 55 trestných činů. Popravám se tamější soudy nevyhýbají. Ačkoli oficiální statistiky neexistují, odhaduje se, že je ročně vykonáno na 2400 trestů smrti, což je třikrát více než ve všech zbývajících státech dohromady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nyní v Číně trest smrti hrozí za vraždu, loupež, znásilnění či drogové delikty, ale i ekonomické zločiny, jako jsou zpronevěra či braní úplatků. Podle návrhu by nově poprava nehrozila například za padělatelství, pašování padělané měny, organizování prostituce, za pašování zbraní, munice a jaderného materiálu či za šíření poplašných zpráv a fám během válečného konfliktu.

Podle statistik organizace pro lidská práva Dui Hua Foundation Čína popravila v loňském roce na 2400 lidí, zatímco v ostatních státech, které vykonávají trest smrti, skončilo na popravišti 778 odsouzenců.

Navzdory zmíněné nelichotivé bilanci se ale počty popravených v Číně v posledních letech výrazně snížily. Kupříkladu v roce 2002 bylo v Číně podle Dui Hua Foundation registrováno na 12 tisíc poprav a v roce 1983 jich bylo dokonce 24 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám