Hlavní obsah

Kimovi ministři a velitelé zmizeli, mluví se o třetí čistce

Novinky, rei
Soul

Šest vysoce postavených představitelů vlády a armády Severní Koreje se už několik měsíců neukázalo na veřejnosti a zdá se, že byli od moci odstaveni. Podle jihokorejského listu Džung-ang ilbo mohl vůdce KLDR Kim Čong-un v minulých týdnech zmizet veřejnosti z očí právě proto, aby vykonal už třetí čistku ve vedení za tři roky.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s generály. Státní média snímek zveřejnila ve středu. Kim podle nich kontroloval výstavbu ubytovny pro vědce na jih od Pchjongjangu.

Článek

Zdroj z tajných služeb novinám řekl, že „šest představitelů bylo popraveno“. Mezi nimi mají být náčelník generálního štábu armády, velitel letectva nebo ministr pošt a spojů. Na veřejnosti se neukázali už několik měsíců, a to ani při významných událostech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Například generál letectva Ri Pjong-čol nebyl spatřen od konce srpna a chyběl i v neděli, když velení letectva navštívil samotný vůdce.

Náčelník generálního štábu Ri Jong-čil zase nebyl u vítání severokorejských atletů navrátivších se z Asijských her v Jižní Koreji. To je zvláštní vzhledem k tomu, že sportovci jsou většinou armádní příslušníci.

Třetí čistka?

Jihokorejský list dává nepřítomnost čelních představitelů do souvislosti se zářijovým zmizením Kim Čong-una. Severní Korea uvedla, že vládce je nemocný, načež upřesnila, že si zlomil oba kotníky, údajně při vojenském cvičení. Hojně se spekulovalo také o tom, že mohl být svržen. Teprve po 40 dnech byly zveřejněny nové fotografie Kima při inspekci nových bytů v Pchjongjangu. Kim na nich působil uvolněně a v dobré náladě.

Podle Džung-ang ilbo to ale vypadá, že Kim zmizel, aby dohlédl na další velkou čistku ve vedení státu, za tři roky své vlády už třetí.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Jednou z posledních obětí měl být Čang Ong, který měl těsné vztahy s Kimovým strýcem Čang Song-tchekem, který byl zatčen a popraven na konci loňského roku, protože „narušoval stranickou jednotu“ a „snil si své sny“. Podle zdroje jihokorejského deníku měl jeho spolupracovník Čang Ong zpronevěřit peníze od Mezinárodního olympijského výboru a převést je na své zahraniční konto.

Reklama

Výběr článků

Načítám