Hlavní obsah

V Nepálu se stále pohřešuje 40 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú/Praha
Aktualizováno

Mluvčí českého ministerstva zahraniční Johana Grohová v sobotu oznámila, že české úřady se stále snaží kontaktovat 40 českých turistů v Nepálu. Zbývajících 26 Čechů, s nimiž úřad nemá spojení, se pohybovalo mimo ohroženou oblast. Většina turistů, kteří v posledních dnech uvízli v prudké vánici na severu Nepálu, byla zachráněna nebo přepravena na bezpečnější místo, informovala v sobotu agentura AP s odvoláním na nepálský úřední zdroj.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři z nepálské armády odnášejí tělo jedné z obětí laviny, která zasáhla Himálaje

Článek

Černínskému paláci se už podařilo spojit se 237 českými turisty, kteří jsou podle Grohové v pořádku a v bezpečí. "Máme s nimi navázán telefonický kontakt," informovala.

Podle dosavadních zpráv smrt v mrazivém počasí spojeném v některých úsecích s pádem lavin našlo 32 lidí, většinou zahraničních návštěvníků. Jejich státní příslušnost nepálské úřady dosud nezveřejnily. Pátrání po těch, kteří jsou nadále pohřešováni, pokračuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry ukazují smrtelné nepálské počasíVideo: Reuters

Nepálská policie tvrdí, že se podařilo dostat do bezpečí 385 turistů, mezi nimi 180 cizinců. "Domníváme, že všichni zbývající turisté, kteří jsou v oblasti, jsou mimo nebezpečí. Nikdo další nás nekontaktoval se žádostí o záchranu nebo o informace," sdělil AFP Binaj Ačarja z nepálského turistického svazu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ošetřovatel v Káthmándú pečuje o jednoho z přeživších turistů, kterého v Himálajích zasáhla lavina

Ve výšce 4300 metrů kvůli množství sněhu uvízla v Nepálu sedmičlenná výprava české cestovní kanceláře Livingstone. Její představitel v sobotu ráno sdělil, že dnes by se skupina měla přesunout do bezpečí vrtulníkem.

Vyproštění potrvá ještě několik dnů

Armádní vrtulníky v sobotu kroužily nad turistickou trasou v oblasti Annapurny a z Káthmándú dorazil tým odborníků, který má pomoci dostat lidi do nižších poloh. Mnozí jsou uvězněni v horských útulcích a chatách. Dostat se k nim je kvůli vysoké vrstvě sněhu obtížné, i když dnes panuje v oblasti jasné počasí. Záchranáři upozornili, že k vyproštění obětí z lavin, které mohou být rozptýleny v širším okolí, bude zapotřebí několika dnů. Záchranné práce koordinují dvě nepálská ministerstva.

Foto: Nepal Army/ Handout, Reuters

Na záchranné akci se podílí nepálská armáda.

Sněhové bouře a laviny udeřily ve středním Nepálu tento týden. Vedle oblasti osmitisícovek Annapurna a Dhaulágirí zasáhly především údolí Mustang. Polovina ze zachráněných jsou podle agentury Reuters cizinci.

Asi třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a teď v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Nynější počasí se sněhovými bouřemi, které je zde pro toto roční období netypické, přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který minulý víkend udeřil ve východní Indii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám