Hlavní obsah

Stovka japonských poslanců navštívila spornou svatyni, kde uctívají padlé válečníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Více než 100 japonských poslanců v pátek navštívilo kontroverzní tokijskou svatyni Jasukuni, kde je mezi 2,5 miliónu padlých vojáků uctíváno také 14 odsouzených válečných zločinců. Čína a Jižní Korea považují svatyni za symbol někdejšího japonského militarismu.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Japonští poslanci včetně zastupitelů z vládní Liberálně demokratické strany při návštěvě svatyně Jasukuni

Článek

Poslanci z několika politických stran do sporné svatyně zavítali u příležitosti podzimního svátku, sdělil agentuře AFP představitel skupiny.

Premiér Šinzó Abe, který je v současnosti na summitu evropských a asijských lídrů v Milánu, poslal svatyni obětní dar, informovala japonská agentura Kjódó. Nechal za sebe zasadit strom. Nikdo z členů kabinetu se ve svatyni zatím neukázal. Ministr zdravotnictví ale podle veřejnoprávní televize NHK také poslal dar.

Abe svatyni osobně navštívil loni v prosinci, čímž popudil Čínu i Jižní Koreu. Svatyně opěvuje padlé japonské bojovníky, zejména sebevražedné piloty kamikadze, a vystaveny jsou tam i zbraně včetně letadel a sebevražedných torpéd kaiten.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonští poslanci v Jasukuni

Premiérův dar by podle agentury Reuters mohl zkomplikovat jeho úsilí setkat se s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem a možná i s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje v listopadu na okraj regionálního summitu v Pekingu. Osobně se japonský premiér do kontroverzní svatyně podle japonských médií tento víkend nedostaví.

Čína krok japonských zákonodárců odsoudila. "Čína je hluboce znepokojena a je ostře proti takovýmto hanebným aktům ve svatyni Jasukuni," napsalo v oficiálním prohlášení čínské ministerstvo zahraničí. Uvedlo také, že pokud chce Tokio rozvíjet vzájemné vztahy s Pekingem, musí ukázat upřímnou snahu nahlédnout kriticky na minulost a distancovat se od militarismu.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Šintoistická svatyně Jasukuni v Tokiu

Japonsko okupovalo Korejský poloostrov od roku 1910 do roku 1945 a části Číny v letech 1931 až 1945. Dopouštělo se tam válečných zločinů včetně vyvražďování civilistů, známý je zejména masakr v Nankingu. V obou zemích také odvlékalo mladé ženy, které pak musely poskytovat sexuální služby japonským vojákům. Japonsko často samo sebe kvůli americkému bombardování měst v závěru války, a zejména kvůli shození atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki, považuje za oběť války a zapomíná, že ji rozpoutalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám