Hlavní obsah

V Pákistánu potvrdili křesťance trest za rouhání

Islámábád

Soud v pákistánském Láhauru potvrdil trest smrti pro křesťanku odsouzenou za rouhání vůči proroku Mohamedovi. Právní zástupce odsouzené Asie Bibiové slíbil, že se odvolá k ústavnímu soudu v metropoli Islámábádu, napsala ve čtvrtek agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Asia Bibiová dává u soudu otisk palce.

Článek

Případu matky pěti dětí odsouzené před čtyřmi lety se dostalo pozornosti světových médií poté, co se dvojice politiků, která se ženě snažila pomoci, stala obětí atentátu.

Křesťanka byla odsouzena za to, že se hanlivě vyjádřila o proroku Mohamedovi v situaci, kdy její sousedky odmítly, aby se napila vody z jejich sklenice, protože není muslimkou. Právní zástupce Bibiové uvedl, že jeho klientka byla s těmito ženami ve sporu.

Dva přední pákistánští politici, kteří se po zatčení křesťanky postavili na její stranu, byli zastřeleni. Vrahem jednoho z nich byl osobní strážce. Soudce, který jej odsoudil, byl nucen zemi opustit.

Organizace bojující za lidská práva požadují zrušení zákona o rouhání, protože jsou toho názoru, že je zneužíván extremisty či běžnými Pákistánci k řešení osobních sporů. Zákon podle agentury Reuters neobsahuje přesnou definici rouhání, za které hrozí trest smrti. V řadě případů jsou obvinění ještě před zatčením lynčováni, za křivá obvinění z rouhání naopak nehrozí žádný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám