Hlavní obsah

Utrpení v džungli: Islamisté unesené nigerijské školačky týrají a znásilňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu z více než dvou set unesených nigerijských školaček stále drží radikální islamistické hnutí Boko Haram, uvedla agentura DPA. Pokud dívky ještě žijí, jsou týrány a sexuálně zneužívány.

Foto: Reuters TV, Reuters

Unesené nigerijské školačky donutili konvertovat k islámu

Článek

O tom, jaké útrapy dívky musejí snášet, si lze udělat obrázek z výpovědí čtyř školaček, kterým se podařilo uprchnout. „Řekly nám, že je každý den jejich věznitelé znásilňovali a že jim hrozili, že vyvraždí jejich rodiny, pokud budou kritizovat Boko Haram nebo když si dovolí jen promluvit anglicky,” popsal britskému listu Sunday Times britský vyjednavač, který se podílel na neúspěšných jednáních o propuštění unesených.

Radikální islamisté z Boko Haram přepadli dívčí školu ve městě Chibok v noci na 15. dubna. Dívky ve věku 15 až 18 let nahnali na korby nákladních vozů. Zakrátko zmizeli v neprostupné oblasti pralesů a močálů.

Foto: Reuters

Uprchlíci z nigerijského státu Borno

V několika videoposelstvích označil šéf Boko Haram Abubakar Shekau dívky jednou za rukojmí, za jejichž propuštění požadoval osvobození svých spolubojovníků, jindy za konvertitky k islámu, které se provdaly za jeho muže. Milice dokonce hrozily, že je prodají do otroctví.[celá zpráva]

Boko Haram chce podle svých slov na převážně muslimském severu Nigérie zřídit chalífát. Během ozbrojeného boje radikálové zabili tisíce lidí, útočí na školy, policejní stanice i kostely.

Armáda Boko Haram nezničila

Křesťanský prezident Nigérie Goodluck Jonathan už několikrát slíbil zničení milic. Armáda ve státě Borno, kde skupina Boko Haram vznikla, zajala kolem 130 radikálů a desítky jich zabila. Odpověď teroristů na sebe nenechala dlouho čekat: Zveřejnili video, které údajně ukazuje stětí pilota nigerijského letectva, jehož stroj se zřítil nad povstaleckým územím.

Tvrzení armády, že se jí podařilo Shekaua koncem září zabít, se ukázalo nepodložené. Shekau se objevil na novém videu začátkem října, kde říkal: „Tady jsem. Živý. Zemřu jedině, až mne Alláh zbaví dechu.”[celá zpráva]

Lidé se obávají, že by se milicím Boko Haram mohlo podařit ovládnout po desítce malých měst také metropoli Maiduguri se dvěma milióny obyvatel. Armádě se sice podařilo odrazit útok radikálů asi 35 kilometrů od hranic města, je ale špatně vyzbrojená a málo motivovaná.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám