Hlavní obsah

Ebolou se může nakazit týdně deset tisíc lidí, varovala WHO

– Ženeva • Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že během dvou měsíců by mohlo týdně přibývat až 10 tisíc nových případů nákazy ebolou. Míra úmrtnosti na tuto chorobu se přitom nyní zvýšila na 70 procent. Podle agentury AP to řekl v úterý zástupce generální ředitelky této organizace Bruce Aylward.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zástupce ředitele WHO Bruce Aylward

Článek

Představitel WHO upozornil, že jestliže se do 60 dnů nezintenzívní reakce světa na krizi kolem epidemie eboly, zemře mnohem více lidí a bude potřeba obrovského úsilí, aby bylo možné vypořádat se se spirálovitě rostoucím počtem případů ve třech nejvíce postižených západoafrických zemí, tedy v Libérii, Sieře Leone a Guineji.

„Jakýkoli pocit, že velké úsilí z několika posledních měsíců už začalo mít nějaký dopad, by byl skutečně předčasný,“ řekl Aylward. „Virus se pořád zeměpisně šíří a eskaluje (počet nemocných) ve velkých městech, což u mě vyvolává obavy,“ dodal. Zpomalilo se ale tempo šíření nemoci v epicentru, kde už tolik nových případů není.

Aylward rovněž zmínil, že aktuální mortalita činí 70 procent, přičemž dříve to bylo kolem 50 procent.

Dodal, že WHO se nadále soustředí na izolaci nemocných lidí a na snahu poskytnout nakaženým co nejdříve pomoc. Podle něj by se situace mohla zlepšovat a počet nakažených klesat od ledna – pokud se podaří bezpečně pohřbít 70 procent obětí a izolovat 70 procent nakažených.

Ebolou se nakazilo ve třech nejpostiženějších zemích 8914 lidí. Obětí je už 4447. V posledních čtyřech týdnech bylo zaznamenáno kolem 1000 nových případů nákazy týdně. Do tohoto údaje jsou ovšem zahrnuta i podezření z infekce a pravděpodobné nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám