Hlavní obsah

V ulicích Hongkongu propukly střety

Hongkong
Aktualizováno

V ulicích Hongkongu propukly v pondělí střety mezi demonstranty bojujícími za demokracii a jejich odpůrci, uvedl web listu South China Morning Post. Asi pět set maskovaných mužů zaútočilo na barikády, které demonstranti postavili minulý týden. Při střetech zasáhla policie a několik účastníků zatkla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety v ulicích Hongkongu Video: Reuters

 
Článek

Útočníci skandovali hesla Otevřete cesty a Okupace centra je nezákonná, protože jedno z hnutí organizujících protesty se jmenuje Occupy Central. Do barikád najížděli i taxikáři svými vozy. Za útočníky stál kordon policie.

Útok maskovaných mužů přišel poté, co ráno městské služby za asistence policie odstranily některé z barikád a táborů demonstrantů v centru města. Vedení policie pak agentuře Reuters sdělilo, že demonstranti mohou v ulicích města zůstat. Přes dva týdny protestují proti nedostatečné demokratizaci a blokují některé čtvrtě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Carlos Barria, Reuters

Zastánci demokracie v Hongkongu se přetahují o bariéru s odpůrci protestů

Studenti nyní opět protestují v obchodní a vládní čtvrti Admiralty. Stojí tváří v tvář zesíleným policejním silám. Mnozí demonstranti se vybavili plynovými maskami a ochrannými brýlemi v přípravě na možné použití slzného plynu a pepřových sprejů. Agentury zatím žádné střety demonstrantů s policií nehlásí.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Odstraňování barikád z ulic Hongkongu

„Nechtějí nás dnes všechny vytlačit. Chtějí, aby byla oblast protestů co nejmenší a aby se silnice otevřely pro dopravu,” řekl Reuters jeden z protestujících ve čtvrti Admiralty.

Odstraňování barikád a zvýšená přítomnost policistů, včetně zásahových složek, svědčí o tom, že úřady jsou připraveny naplnit hrozby předsedy výboru města Hongkongu Leunga Čchun-jinga. Ten o víkendu řekl, že neodstoupí a že blokáda klíčových míst asijského finančního centra nemůže trvat donekonečna. Pohrozil, že při odstraňování barikád použije sílu.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Demonstranti protestují v ulicích Hongkongu

Účastníci protestů žádají již dva týdny zrušení kontroverzní volební reformy, kdy počet kandidátů bude omezen na dva až tři a bude je schvalovat Peking, a odvolání správce Leunga.

Demonstranti se pod příslibem jednání minulý týden z centra města stáhli, vláda ale jednání zrušila a od pátečního večera ale již opět blokují dopravní komunikace a další významná místa. Hongkongské úřady označují blokády za nelegální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám