Hlavní obsah

Pákistánka bere Nobelovu cenu jako poctu

Birmingham

Sedmnáctiletá Malala Júsufzaiová je poctěna Nobelovou cenou za mír, kterou získala za svůj boj za práva dívek na vzdělání. Ocenění by ráda věnovala všem dětem, jimž dodá odvahu bojovat za svá práva, řekla v pátek dívka žijící a studující v britském Birminghamu, která se stala vůbec nejmladší laureátkou Nobelovy ceny v historii.

Foto: Darren Staples, Reuters

Malala Júsufzaiová při projevu v Birminghamu

Článek

„Cítím se poctěna, že jsem byla vybrána jako laureátka Nobelovy ceny... Jsem hrdá, že jsem prvním Pákistáncem a první mladou ženou, která tuto cenu dostala,” řekla na začátku své děkovné řeči.

S ní přišla až několik hodin po oznámení verdiktu Nobelova výboru, neboť se rozhodla dokončit své každodenní povinnosti ve škole v Birminghamu, kde jí prý zprávu oznámila učitelka během vyučování. „Všichni říkali, že jsou na mě hrdí... ale při zkouškách mi to nepomůže, ty záleží na mé tvrdé práci,” poznamenala s úsměvem Malala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kailáš Satjárthí, který dlouhá léta bojuje proti nucené dětské práci, byl pro pákistánskou aktivistku velkou inspirací.To, že cenu získala spolu s Indem, má podle ní symbolický význam pro obě země, které vedou krvavé spory o hraniční území v Kašmíru. [celá zpráva]

„Tato cena je poselstvím lásky mezi Pákistánem a Indií, mezi dvěma náboženstvími... Bez ohledu na to, v jakého Boha věříme, bychom měli respektovat jeden druhého,” řekla.

Foto: Darren Staples, Reuters

Malala Júsafzaiová

Na prosincové předání ceny by podle ní oba laureáti rádi pozvali indického premiéra Naréndru Módího a jeho pákistánského kolegu Naváze Šarífa, což by prý mohlo vést ke zlepšení situace mezi převážně hinduistickou Indií a muslimským Pákistánem.

Malala začala už ve svých 11 letech prosazovat v televizních rozhovorech možnost vzdělávání pro ženy v konzervativní pákistánské muslimské společnosti. Vycházela přitom z vlastních špatných zkušeností poté, co bojovníci Tálibánu přepadli její domovské město Mingora, terorizovali místní občany a vyhrožovali, že vyhodí dívčí školy do povětří.

Z deníku Malaly Júsufzaiové

sobota 3. ledna

Včera jsem měla děsivý sen, v němž se objevovali bojovníci Tálibánu a armádní vrtulníky. Takové sny se mi zdají od zahájení vojenské operace v údolí Svát. Bojím se chodit do školy, protože Tálibán zakázal všem dívkám navštěvovat vyučování. Z 27 studentek přišlo jen 11.

Cestou do školy jsem slyšela nějakého muže vyhrožovat: 'Zabiju tě.' Zrychlila jsem. Pak se mi ale ulevilo. Všimla jsem si, že muž telefonuje, určitě hrozil někomu jinému.

pondělí 5. ledna

Vypravovala jsem se do školy a chystala se obléci si svou školní uniformu, když jsem si uvědomila, že nás ředitelka nabádala, abychom si nebraly na sebe uniformy a dorazily v normálních šatech. Rozhodla jsem se tedy vzít si své oblíbené růžové šaty. Také ostatní spolužačky přišly v barevném oblečení. Hned ráno nám ale sdělili, abychom nenosily barevné šaty, protože Tálibánu by se to nelíbilo.

středa 14. ledna

Dnes jsem šla do školy ve špatné náladě, poněvadž zítra začínají zimní prázdniny. Ředitelka vyhlásila prázdniny, ale už neřekla, kdy bude škola znovu otevřena.

Dnes jsem šla do školy ve špatné náladě, poněvadž zítra začínají zimní prázdniny. Ředitelka vyhlásila prázdniny, ale už neřekla, kdy bude škola znovu otevřena. Já osobně si myslím, že jednoho dne bude škola zase otevřená, ale když jsem ji dnes opouštěla, dívala jsem se na ni, jako bych se tam už nikdy neměla vrátit.

čtvrtek 15. ledna

Potom ke mně na návštěvu přišla kamarádka a bavily jsme se o domácím úkolu. Dnes je poslední den předtím, než vejde v platnost nařízení Tálibánu, ale moje přítelkyně se mnou probírala úkol, jako by se nic zvláštního nedělo.

čtvrtek 22. ledna

Někteří z mých přátel opustili Svát, protože situace tady je velmi nebezpečná. Já zůstávám zavřená doma. V noci (duchovní Tálibánu) znovu varoval ženy, aby nevycházely z domu.

sobota 25. ledna

Zdá se, že teprve zničení desítek škol a zavření stovek dalších přiměje armádu k jejich ochraně. Kdyby tady provedla své bezpečnostní operace pořádně, tato situace by nenastala.

neděle 8. února

Jsem smutná, když se dívám na svou školní uniformu, školní tašku a geometrické pomůcky. Chlapecké školy se zítra otvírají. Vzdělávání dívek ale Tálibán zakázal.

V roce 2012 zaútočil Tálibán přímo na mladou aktivistku. Radikálům byl trnem v oku její blog popisující život místních žen a dívek a kritizující nerovnoprávnost, který začala psát pro servis BBC. Útočníci dívku cestou ze školy v pákistánském údolí Svát v autobusu střelili do hlavy a krku. Několik dní byla pak v kritickém stavu a podrobila se operacím v Pákistánu a Británii, kde nyní vede nadaci prosazující vzdělání pro dívky v různých zemích světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám