Hlavní obsah

Francouzi zničili v Nigeru konvoj se zbraněmi Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská armáda zničila v noci na pátek v Nigeru kolonu s nákladem zbraní patřící severoafrické odnoži teroristické organizace Al-Káida. S odvoláním na francouzský prezidentský úřad to oznámila agentura Reuters. Nákladní vozy prý převážely vojenský materiál z Libye do Mali.

Foto: Stringer, Reuters

Francouzští vojáci v Mali

Článek

Francouzi většinu zbraní převážených z Libye do Mali zabavili, zajali i několik členů Organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu. Další padli na místě v boji.

Operace je součástí odvety francouzských sil za několik útoků na členy mise OSN v Mali z poslední doby. Před týdnem zahynul při raketovém útoku na základnu jeden Senegalec, šest dní před ním devět nigerských členů mise a v polovině září přišel po výbuchu miny o život voják z Čadu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stabilizační mise OSN (MINUSMA) působí v západoafrickém Mali od loňského roku. Jejím hlavním úkolem je udržet mír na severu země, který se předloni snažili ovládnout islámští radikálové. Maliské vládě se sice loni podařilo s pomocí jednotek Francie a Africké unie získat nad severními oblastmi dočasně kontrolu, letos v květnu však rebelové opět obsadili rozsáhlé oblasti v okolí měst Kidal a Ménaka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám