Hlavní obsah

Ebola zabila v Sieře Leone za jediný den přes 100 lidí, pomoc trčí v přístavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sierra Leone zaznamenala v sobotu 121 nových obětí eboly a řadu dalších nakažených. Je to jeden z nejhorších dnů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládní zdravotní statistiky. Pomoc zemi však vázne, protože ji úřady nedokážou v přístavu už dva měsíce odbavit, uvedl deník The New York Times.

Foto: Reuters

Lidé, kteří se vyléčili z eboly, dostávají v liberijské Monrovii pomoc.

Článek

List upozornil, že kontejner s rukavicemi, stovkou ochranných oděvů i 80 maskami za 140 tisíc dolarů leží už od 9. srpna v přístavu Freetown a nebyl dosud odbaven. „Pořád doufáme, což zní, jako když žebráme, že tento kontejner bude odbaven,“ napsal vládní úředník v rozčileném emailu svým nadřízeným.

V zemi přitom podlehlo nemoci přes 80 zdravotníků i proto, že nemají dost ochranných oděvů. Dokonce i lidé, kteří pohřbívají oběti eboly, mají ochranné oděvy plné děr.

Reakce na objevení nákazy byla nejprve poměrně pomalá, ale nyní do západní Afriky proudí mezinárodní pomoc a dodávky zdravotnického materiálu. Spojené státy do oblasti vysílají asi 4000 vojáků, aby v Libérii pomohli bojovat proti nemoci. Británie a Čína poslaly posily do Sierry Leone a také Kuba do této země minulý týden vyslala 165členný tým lékařů a sester.

Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhl k 1. říjnu počet obětí 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone.

Pro nakaženého v USA nejsou léky

První nakažený na území Spojených států amerických, Thomas Duncan zůstává v kritickém stavu a nedostal žádný z experimentálních léků, uvedl ředitel amerických Středisek pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) Thomas Frieden.

Foto: Wilmot Chayee, ČTK/AP

Thomas Eric Duncan nakažený ebolou na archivním snímku

Důvodem je, že všechny zásoby léku ZMapp jsou vyčerpány a společnost Mapp Biopharmaceutica ze San Diega „není schopna v nejbližší době dodat další“. Další experimentální lék se zase pacientům obtížně podává a je nutný souhlas rodiny.

V Nebrasce se připravuje nemocnice na přijetí dalšího člověka, který se nakazil v Libérii. Jde zřejmě o kameramana televize NBC. V této nemocnici se už vyléčil americký misionář Rick Sacra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám