Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán podpořil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Samostatně operující pákistánská odnož afghánského radikálního hnutí Tálibán vyjádřila v sobotu v rámci muslimského svátku oběti podporu Islámskému státu v jeho boji s nepřítelem - USA vedenou koalicí. V neděli to uvedla BBC.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

Islámský stát, který ovládá sever Sýrie i severozápad Iráku, podpořil přímo vůdce pákistánského Tálibánu (TTP) Maulana Fazlulláh. Poselství zveřejnil jeho mluvčí.

„Jsme hrdí na vaše dobyvatelské úspěchy v boji s nepřáteli,“ stojí v prohlášení, kde se připomíná i tlak ze strany USA: „Jsme s vámi v dobrých i zlých dobách. V těchto obtížných dnech, kdy se vaši nepřátelé proti vám sjednotili, vás vyzýváme k trpělivosti a k udržení jednoty. Zapomeňte na rivalitu.“

Podle Fazlulláha by celosvětové společenství muslimů mělo „v těchto tvrdých dobách stát po vašem boku a pomáhat s čím může“. Doporučil svým bojovníkům, aby se zapojili do boje Islámského státu.

V Péšavaru, na severozápadě země, kde jsou tálibové aktivní, už byli vidět lidi roztávající brožurky vychvalující islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám