Hlavní obsah

Po zmizelém malajsijském boeingu začínají pátrat robotické miniponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Pátrání po ztraceném letadle společnosti Malysia Airlines vstupuje po sedmi měsících do nové fáze. Vrak Boeingu 777, který 8. března zmizel při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu s 293 lidmi na palubě, budou od neděle hledat robotické ponorky vybavené sonary a videokamerami.

Foto: Handout, Reuters

Pátrání po zmizelém boeingu zaměstnává početné síly

Článek

Oznámila to v sobotu australská vláda, podle níž americké speciální výzkumné plavidlo GO Phoenix, které ponorky táhne, dorazí toho dne do nově vytyčené oblasti. Nejmodernější technika bude nasazena 12 dnů, poté loď odpluje do australského Freemantle k doplnění zásob.

Nově definovaná oblast, nazvaná „sedmý oblouk”, leží ve vzdálenosti 1500 kilometrů jižně od australského Perthu a zaujímá plochu přes 60 000 kilometrů čtverečních v úzkém, ale dlouhém oblouku.

Leží jižněji, než dříve předpokládaná místa pádu. Koncem srpna pak australské úřady, které řídí pátrací operace, oznámily, že letoun se zřejmě stočil k jihu dříve, než se předpokládalo, a dostal se tedy dále na jih. Vyšetřovatelé k tomu dospěli při analýze telefonátu, kterým se zaměstnanci společnosti Malaysia Airlines snažili navázat s posádkou letounu kontakt. Pátrací týmy se proto zaměří na jižní část zóny určené k hledání trosek stroje.

K neúspěchu dosavadního pátrání přispělo i mimořádně členité dno  Indického oceánu.

V neděli má kromě toho dorazit do Fremantle nizozemská loď Fugro Discovery, aby se odtud připojila k pátrací operaci. Koncem října má pátrací flotilu posílit ještě třetí loď Fugro Equator.

Reklama

Výběr článků

Načítám