Hlavní obsah

Severokorejci se při nečekané návštěvě jihu dohodli na další schůzce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Jižní Koreu v sobotu navštívila skupina vysokých severokorejských představitelů, která se zúčastní závěrečného ceremoniálu Asijských her v Inčchonu. Domluvila se na druhém kole jednání na vysoké úrovni, která by se uskutečnilo ještě v říjnu nebo počátkem listopadu, uvedla jihokorejská tisková agentura Jonhap.

Foto: Profimedia.cz

Jižní Koreu v sobotu navštívila skupina vysokých severokorejských představitelů, která se zúčastní závěrečného ceremoniálu Asijských her.

Článek

Jednání se konala v Inčchonu odpoledne, začala v 13:50 místního času (6:50 SELČ).

Korejskou republiku na jednání zastupoval ministr pro sjednocení Rjo Kil-dže, poradce pro národní bezpečnost Kim Kwan-čin a tajemník Národního bezpečnostního úřadu Kim Kju-hjun. Mezi členy severokorejské delegace byl šéf politbyra Korejské lidové armády, vicemaršál Hwang Pchjong-so. Ten je podle agentury AP mnoha analytiky považován za druhého nejvyššího představitele KLDR po vůdci Kim Čong-unovi, který se již zhruba měsíc neobjevil na veřejnosti.

V severokorejské delegaci byl dále dlouholeté šéf oddělení Jednotné fronty vládnoucí Dělnické strany Koreje Kim Jang-kon, který má na starosti aktivity spících severokorejských špiónů na jihu.

Severokorejská delegace měla původně především navštívit severokorejské sportovce a účastnit se závěrečného ceremoniálu, ale podle expertů na KLDR měla ve skutečnosti předat na jihu poselství a pokusit se snížit napětí mezi oběma Korejemi. Spekuluje se, že mohla vést osobní dopis od Kim Čong-una.

Vztahy mezi oběma korejskými státy, které od roku 1953 zůstávají technicky ve válečném stavu, jsou stále napjaté. Soul chce, aby Pchjongjang ukončil jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě stagnují. Severní Korea navíc v posledních měsících uskutečnila nezvykle velký počet raketových zkoušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám