Hlavní obsah

Severní Korea je ochotna vrátit se k jednacímu stolu

Ženeva

Severní Korea neplánuje žádné další testy raket ani jaderné zkoušky, uvedl v pátek severokorejský velvyslanec při OSN v Ženevě So Se-pchjong. Pro agenturu Reuters prohlásil, že země je připravena obnovit šestistranné rozhovory o svém jaderném programu.

Článek

„Jsme připraveni na šestistranná jednání,“ řekl So s tím, že Rusko a Čína mají rovněž zájem jednání obnovit. Moskva už dříve naznačovala, že by se ještě letos mohl Pchjongjang rozhodnout vrátit se k jednacímu stolu v rámci šestistranných rozhovorů, jichž se dále účastní USA, Japonsko a Jižní Korea.

Podle Severokorejce ale posledně tři jmenované země o jednání nestojí: „Amerika, té se právě teď nelíbí tento druh rozhovorů. A kvůli tomu, že se Americe nelíbí, nejsou také země jako Jižní Korea a Japonsko připraveny na tyto rozhovory.“

So popřel, že by země chystala další zkoušky zbraní. Zopakoval, že všechny severokorejské činy jsou jen reakcí na ohrožení zvenku, zejména na jihokorejská vojenská cvičení.

„My musíme být taky ostražití, musíme být připravení podniknout opatření proti vojenským cvičením namířeným proti nám. V případě, že provádějí tento druh společných vojenských cvičení (s USA), společných cvičení jaderných sil proti mé zemi, my je musíme taky dělat,“ řekl So. Podle něj jsou severokorejské síly čistě odstrašující prostředek a kvůli tomu se jich nemůže vzdát: „Kdybychom se jich vzdali jako jiné země, pak by nás už napadli.“

Severní Korea se v rámci šestistranných rozhovorů v roce 2005 zavázala, že se zřekne jaderného programu. V letech 2006 a 2009 podnikla ale dvě jaderné zkoušky. Rozhovory byly přerušeny na neurčito v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám