Hlavní obsah

Demonstranti budou jednat s vedením Hongkongu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Demonstranti z hnutí Occupy Central přijali ve čtvrtek nabídku k jednání s vládou, kterou přednesl předseda výkonné rady města Leung Čchun-jing, i když odmítl odstoupit. Kvůli protestům je v pátek uzavřena většina úřadů a zaměstnanci musejí pracovat z domova, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce demonstrantů v Hongkongu se shromáždily před úřadem Čchun-jingaVideo: Reuters

 
Článek

Leung nabídl jednání se studenty krátce před vypršením termínu, do kterého by měl podle protestujících složit funkci. Vést je má generální tajemnice Carrie Lamová. Podle něj se může začít jednat brzo.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Denosnsranti blokují úřad předsedy výkonné rady města Leunga Čchun-jinga

Leung ale zopakoval, že zůstane ve funkci: „Nerezignuji, protože musím pokračovat v přípravě voleb.“ První volby vedení města proběhnou v roce 2017. Právě ty jsou důvodem protestů. Předseda výkonné rady sice už nemá být dosazován Pekingem, ale voliči ho budou moci vybírat jen ze dvou či tří jmen, která Peking schválí.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Noční protest v Hongkongu

Hnutí Occupy Central, které pohrozilo obsazením úředních budov, je ochotno jednat stejně jako studenti, kteří ale také trvají na demisi. Podle studentů „ztratil charakter“, Occupy tvrdí, že je „odpovědný za pat“.

Reklama

Související témata:

Související články

Peking sází v Hongkongu na zdržovací taktiku

Zastánci svobodných voleb, studenti i hnutí Occupy Central od úterý požadují, aby současné vedení města odstoupilo, uvádí BBC. Přejí si, aby mohli v příštích...

Výběr článků

Načítám