Hlavní obsah

Aktivita japonské sopky zesílila, hrozí další erupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Snahy japonských záchranářů a vojáků snést z hory Ontake těla zbylých 24 obětí zastavila v úterý další erupce. Sopka opět divoce chrlí popel i dým a vyvrhuje kameny. Její neočekávaná sobotní erupce si vyžádala celkem 36 lidských životů. Podle seismologů hrozí další erupce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Úterní záběr sopky Ontake chrlící dým.

Článek

„Síla otřesů v noci vzrostla, poklesla a brzy ráno opět vzrostla,“ řekl Jasuhide Hasegava z japonského meteorologického úřadu. „Je tu možnost, že se situace ještě zhorší, takže je nutná opatrnost. Značí to možný nárůst tlaku kvůli páře ve vulkánu. Jestli vybuchne, může vyvrhovat skály a ohrožovat záchranáře.

Foto: Handout, Reuters

Japonští vojáci se chystají k zásahu na hoře Ontake

Zatím se podařilo dopravit dolů jen těla dvanácti mrtvých, zbylých čtyřiadvacet obětí zatím zůstává na sopce. Záchranné práce musely být pozastaveny, protože aktivita sopky prudce zesílila. Zvětšil se objem vyvrhovaných plynů i popela.

Reklama

Související témata:

Související články

Na japonské sopce našli 31 bezvládných těl

Japonští záchranáři našli na sopce Ontake těla 31 lidí, kteří tam uvízli při sobotní náhlé erupci. Zřejmě jsou všichni po smrti, uvedla v neděli stanice BBC.

Výběr článků

Načítám