Hlavní obsah

V Japonsku našli další oběti erupce sopky Ontake, obětí je 36

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonští záchranáři v pondělí ráno pomocí helikoptéry transportovali dalších šest mrtvých těl, která nalezli na svazích sopky Ontake na hlavním japonském ostrově Honšú. Některá těla ležela na povrchu, ale další byla pohřbena pod půlmetrovou vrstvou popela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři na sopce OntakeVideo: Reuters

 
Článek

Výbuch sopky nepřežilo podle posledních údajů 36 lidí, ale úředně potvrzená jsou zatím stále jen čtyři úmrtí. Jde o oběti, které záchranáři ze svahů vulkánu vyprostili v neděli a jejichž těla už ohledali lékaři. U dalších mrtvých musí následovat stejná procedura.

Foto: Kyodo, Reuters

Záchranáři zasahují ve stavbě na hoře Ontake.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záchranáři v neděli pracovali zejména v okolí vrcholu sopky, který nyní podle japonských médií připomíná kvůli všudypřítomné vrstvě šedého popílku měsíční krajinu. Akci museli ukončit kvůli tmě a také kvůli jedovatým vulkanickým plynům, jejichž koncentrace je po erupci stále vysoká.

Foto: Kyodo, Reuters

Z kráteru sopky Ontake stoupá dým.

Z kráteru stále stoupá dým, a tak byly další záchranné práce načas odvolány. Podle BBC už se ale opět rozběhly. Nepředpokládá se, že by počet obětí ještě měl narůst.

Okamžiky hrůzy

Sopka Ontake vybuchla zcela nečekaně v sobotu před polednem místního času, kdy k vrcholu za pěkného počasí mířily stovky lidí. Na svazích uvízlo kolem 250 lidí, včetně dětí. Většině se podařilo dostat do bezpečí ještě v sobotu, ale desítky postižených, mezi nimi i zranění, musely strávit noc v některé z chat. Přes 60 lidí utrpělo zranění.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři u vrcholu sopky Ontake

Přeživší popsali momenty hrůzy, které pociťovali při erupci. „Někteří lidé byli po kolena pohřbeni v popelu a dva přede mnou vypadali mrtví,” řekla jedna z horských turistek. Další popsala utrpení jednoho z turistů: „Kdosi tam ležel před chatou poté, co byl zasažen do zad. Stále opakoval, že to bolí, ale po půlhodině ztichl.”

Foto: Kyodo, Reuters

Záchranáři a vojáci zasahují na sopce Ontake

Jiný přeživší uvedl, že u vrcholu sopky slyšel chlapce křičet: „Je to horké, nemohu dýchat.” Pak vše pokryl oblak popela a bylo ticho.

Sopka Ontake, jež leží asi 200 kilometrů západně od Tokia, byla naposledy aktivní před sedmi lety, poslední větší erupce se však odehrála v roce 1979.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám